Bărbatul din Dâmbovița care a construit un panou solar pentru încălzirea locuinței. „FUNCȚIONEAZĂ 8 ore/zi”

Bărbatul din Dâmbovița care a construit un panou solar pentru încălzirea locuinței. „FUNCȚIONEAZĂ 8 ore/zi”
Bărbatul din Dâmbovița care a construit un panou solar pentru încălzirea locuinței / Sursa FOTO: eon.ro
Publicat: 03/04/2023, 22:15
Actualizat: 04/04/2023, 12:33

Explozia prețurilor la energie l-a determinat pe un bărbat din Dâmbovița să își construiască singur panoul solar cu care încălzește locuința. Este vorba, de fapt, despre un sistem de încălzire cu aer, care funcționează opt ore pe zi, după cum recunoaște realizatorul panoului.

Inedita metodă de economie la factura de încălzire a dat roade, iar acum Florian Ispas spune că se felicită pentru că a marșat pe acest drum.

Cât l-a costat sistemul

Montat pe acoperiș, sistemul este unul extrem de interesant și, în același timp, foarte eficient. Și ieftin, se laudă Florian. Pentru un singur panou, cu dimensiunea 1,8X1,05, a scos din buzunar 2500 de lei, iar în acești bani intră „materiale de ultimă generație”, după cum ne-a precizat dâmbovițeanul.

Există sisteme asemănătoare pe alte continente, prin America și Asia, dar în Europa nu se produc încă, din câte m-am documentat. Panoul încălzește aerul din casă precum face aeroterma, doar că aeroterma încălzește pe bani grei”, povestește Florian Ispas, absolvent al Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității Valahia Târgoviște.

Sistemul funcționează doar când afară este Soare, însă chiar și așa are suficientă „putere” încât să încălzească o casă nu numai pe timp de zi, ci și noaptea. Aerul de afară este pompat în interiorul locuinței cu ajutorul unui ventilator comandat automat de un termostat. Acesta din urmă măsoară temperatura la ieșirea din panou și pornește ventilatorul când temperatura depășește un anumit prag, la fel, oprindu-se când scade sub o anumită limită.

Vedem cu toții atunci când parcăm mașina la soare, mai ales dacă bordul și scaunele sunt negre, cât de cald se face. Acesta este principiul de funcționare, dar, deși este simplu, în practică se interpun totuși și niște obstacole tehnice, care trebuie depășite. Dar, spre deosebire de panourile solare pentru apă caldă, acestea sunt mult mai simple, necesită accesorii mai simple, mai puține. Apa îngheață și își mărește volumul deteriorând conductele, fierbe când nu o folosim și energia solară este din abundență vara”, explică Florian.

După ce s-a mutat la țară, Florian Ispas spune că a devenit tot mai preocupat de găsirea unor surse alternative pentru încălzirea casei. Acum, nu are nicio sursă de foc în locuința lui, totul fiind electric, scrie adevarul.ro.

„Am căutat pe Internet și am văzut că există astfel de preocupări în întreaga lume, ce-i drept mai mult în țările nordice. În 2020 am construit primul panou solar cu aer cald, din lemn, cu tabla vopsită negru, cu vopsea ordinară, dar care a dat ceva rezultate, în toamna, iarna 2020-2021. Desigur am aflat și neajunsurile materialelor folosite, cum s-a degradat vopseaua, cum s-a degradat lemnul, și altele”, povestește Florian Ispas.

Potrivit acestuia, eficiența sistemului stă în captatorul solar care, de fapt, este o placă din aluminiu acoperită pe o parte cu un strat selectiv, adică o substanță care are proprietatea de a converti energia luminoasă a fotonilor în energie termică.

„Din calcule reiese un randament în jur de 75-77%. Cum soarele nostru ne furnizează în jur de 1000W/mp în condiții de cer senin, aria panoului fiind de 1.8mp, rezultă că acest panou furnizează în jur de 1350-1400W” – Florian Ispas

Bărbatul din Dâmbovița susține că „toată această energie, dacă intră ziua în casă, noaptea probabil nici nu mai trebuie altă energie. Ziua, în camera în care dormim, se fac 25-26 de grade, iar abia spre dimineață scade sub 21, ca să pornească încălzirea. Inclusiv noile blocuri care se construiesc pot avea astfel de panouri solare pe pereții care n-au ferestre, economisind astfel mulți bani pentru sursa principală de energie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple