Bogdan Aurescu a propus la Bruxelles revitalizarea Parteneriatului Estic și adaptarea la noul context geopolitic din Vecinătatea Estică a UE

Bogdan Aurescu a propus la Bruxelles revitalizarea Parteneriatului Estic și adaptarea la noul context geopolitic din Vecinătatea Estică a UE
Bogdan Aurescu, reuniunea ministrilor de externe UE pe tema Parteneriatului Estic/ Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 12/12/2022, 15:38
Actualizat: 12/12/2022, 15:39

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, astăzi, la Bruxelles, la o reuniune de lucru a miniştrilor de externe din statele membre UE pe tema Parteneriatului Estic (PaE). În cadrul acestei întâlniri, Aurescu a propus revitalizarea acestuia pe mai multe coordonate şi adaptarea lui la noul context geopolitic din Vecinătatea Estică a UE, anunță MAE printr-un comunicat.

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 12 decembrie 2022, la o reuniune de lucru a miniștrilor de externe din statele membre UE pe tema Parteneriatului Estic (PaE), organizată la inițiativa ministrului de externe Aurescu, împreună cu miniștrii de externe din Cehia (care deține Președinția Consiliului UE), Polonia și Suedia (ca inițiatori ai PaE), precum și la Reuniunea ministerială a PaE, alături de omologii săi din statele membre UE și din statele partenere Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Inițiativa ministrului român de externe de a lansa procesul de dezbatere privind revitalizarea PaE, inclusiv prin organizarea reuniunii de lucru de astăzi, a fost apreciată de toți participanții la aceasta”, se arată în comunicatul MAE.

Cele două evenimente s-au desfășurat în marja Consiliului Afaceri Externe, care are loc astăzi, la Bruxelles. Reuniunea de lucru a miniștrilor de externe din statele membre UE pe tema Parteneriatului Estic a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, și a beneficiat de participarea comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Potrivit documentului citat, schimburile de opinii derulate la reuniunea de lucru organizată în formatul celor 27 de state ale Uniunii Europene au facilitat conturarea unei poziţii unitare a UE cu privire la parametrii concreţi ai procesului de adaptare a Parteneriatului Estic la noul context geopolitic.

”În intervenţiile sale, ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat decizia de organizare a Reuniunii ministeriale PaE, apreciind-o ca un reper major în procesul de adaptare a Parteneriatului Estic la noul context geopolitic din Vecinătatea Estică a UE, marcat pe de o parte de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar pe de altă parte de decizia istorică a Consiliului European din  iunie 2022, prin care a fost acordat statutul de candidat la aderarea la UE în favoarea Republicii Moldova şi Ucrainei, şi a fost recunoscută perspectiva europeană a Georgiei. Ministrul Bogdan Aurescu a susţinut revitalizarea PaE şi adaptarea sa la specificul noului context regional, prin recalibrarea într-un instrument flexibil, apt să răspundă în mod adecvat ambiţiilor fiecărui stat partener”, a mai transmis MAE.

Potrivit instituţiei, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm şi continuu al ţării noastre pentru Parteneriatul Estic.

„A apreciat că Parteneriatul Estic poate aduce o contribuţie semnificativă la consolidarea climatului de stabilitate, securitate şi prosperitate în Vecinătatea Estică, prin întărirea cooperării regionale, consolidarea securităţii şi rezilienţei partenerilor (inclusiv împotriva ameninţărilor hibride) şi printr-un răspuns comun adecvat la provocările care afectează întreaga regiune (schimbările climatice, necesitatea creşterii investiţiilor, accelerarea digitalizării, ameliorarea conectivităţii). A subliniat totodată importanţa sprijinirii societăţii civile din Belarus inclusiv prin intermediul PaE. Oficialul român a subliniat necesitatea ca, în cadrul procesului de adaptare la noul context geopolitic, Parteneriatul Estic să îşi accentueze rolul de catalizator al transformărilor democratice în regiune, prin stimularea bunei guvernanţe în statele partenere şi sprijinirea demersurilor de implementare a reformelor structurale, inclusiv a celor aferente parcursului de pre-aderare la UE, astfel încât să răspundă necesităţilor specifice şi ambiţiilor fiecărui stat partener”, a mai arătat MAE.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a propus revitalizarea Parteneriatului Estic prin acţiuni structurate pe următoarele coordonate: valorificarea obiectivelor şi instrumentelor PaE pentru sprijinirea celor trei parteneri asociaţi  (Republica Moldova, Georgia şi Ucraina) în procesul de pre-aderare; sporirea investiţiilor europene în statele partenere; aprofundarea cooperării pe dimensiunea de stabilitate şi securitate, prin creşterea sprijinului acordat partenerilor în materie de securitate şi apărare şi implicarea UE în facilitarea eforturilor de soluţionare a conflictelor prelungite şi problemelor de securitate din regiune.

”Astfel, ministrul Aurescu a subliniat că în noul context generat de războiul de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, este necesară dezvoltarea unei dimensiuni de securitate a Parteneriatului Estic, mai robustă şi mai eficient structurată. În context, a evidenţiat necesitatea ca UE să aibă o abordare proactivă pe acest palier, având în vedere mai ales faptul că o cooperare mai strânsă pe linie de securitate cu partenerii PaE ar reprezenta o investiţie în securitatea UE în ansamblul său. A salutat eforturile realizate la nivelul UE pe parcursul acestui an, inclusiv prin sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace, lansarea unei misiuni de asistenţă militară a UE pentru Ucraina (EUMAM), lansarea unei misiuni de observare în Armenia şi pregătirile pentru un Cadru politic pentru abordarea crizei (Political Framework for Crisis Approach) pentru Republica Moldova. De asemenea, a evidenţiat că aceste acţiuni ar putea fi consolidate inclusiv prin stabilirea unor formate pe termen lung pentru consolidarea rezilienţei şi cooperării în materie de securitate, în baza nevoilor particulare ale partenerilor, crearea unor platforme multilaterale de schimburi de bune practici între partenerii din Parteneriatul Estic, precum şi prin implicarea partenerilor în misiunile de Politică de Securitate şi Apărare Comună”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, potrivit MAE, a propus sprijinirea statelor partenere în demersurile acestora de reducere a dependenţei energetice de Rusia, precum şi pentru creşterea conectivităţii în Vecinătatea Estică a UE.

”În context, a amintit că România sprijină în mod substaţial Republica Moldova pentru depăşirea situaţiei generate de întreruperile de energie electrică, precum şi formatul trilateral pe teme energetice România – Ucraina – Republica Moldova pe care l-a iniţiat împreună cu omologii săi, cu participarea miniştrilor energiei, a cărei primă întâlnire a avut loc la 15 septembrie, la Odesa. Totodată, a pledat pentru cooperarea UE cu statele partenere din PaE pentru abordarea principalelor aspecte de interes în domeniul energiei – aprovizionare cu energie, eficienţă şi tranziţie, în linie cu obiectivele Uniunii Energetice (EU Green Deal şi Planul REpowerEU)”, se mai arată în comunicat.

MAE anunţă, în plus, că Aurescu a arătat că o altă măsură în acest scop ar putea fi asigurarea participării la iniţiative de securitate/diversificare energetică şi a precizat, în acest context, că la 17 decembrie 2022 va avea loc, la Bucureşti, semnarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi prin intermediul unui cablu submarin pe sub Marea Neagră.

Aurescu a pledat, totodată, pentru consolidarea conectivităţii în regiune, inclusiv prin intensificarea investiţiilor UE prevăzute în Planul economic şi de investiţii al UE pentru Parteneriatul Estic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică