Calea către al treilea război mondial, deschisă deja de Putin când a început războiul din Ucraina, avertizează Zelenski la NBC News

Calea către al treilea război mondial, deschisă deja de Putin când a început războiul din Ucraina, avertizează Zelenski la NBC News
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17/03/2022, 09:03

Este posibil ca Rusia să fi început deja al Treilea Război Mondial, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru NBC News. Rezultatul invaziei Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin nu a fost încă decis, dar este posibil ca decizia să fi deschis calea către un război global pe scară largă, a declarat Zelenski prezentatorul „NBC Nightly News”, Lester Holt, când a fost întrebat dacă a înțeles preocupările președintelui Joe Biden de a nu escalada tensiunile cu Moscovei, sau a o provoca.

„Nimeni nu știe dacă ar fi început deja și care este posibilitatea acestui război dacă Ucraina va cădea. În cazul în care va cădea Ucraina, este foarte greu de spus. Și am văzut asta acum 80 de ani, când a început cel de-al Doilea Război Mondial… nimeni nu ar putea prezice când va începe războiul la scară largă”, a spus președintele ucrainean.

El a mai subliniat că rezultatul acestui război pune „în joc întreaga civilizație”. Zelenski a spus că poporul ucrainean este „de necucerit” chiar dacă forțele ruse capturează orașe, inclusiv capitala Kiev. Forțele ruse pot ocupa pământul, dar nu pot lua demnitatea și dragostea ucrainenilor pentru țara lor, a spus el. „Asta este ceea ce oamenii noștri au demonstrat în mod clar”, a subliniat Zelenski. „Chiar și acele așezări care au fost distruse la scrum de artileria rusă, chiar și acele așezări au fost lăsate necucerite de ruși.”

Zelenski a susținut miercuri dimineață o adresă virtuală ambelor camere ale Congresului, reiterând cererea sa ca NATO să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. El a făcut apel pentru un sprijin mai agresiv din partea parlamentarilor și a lui Biden, numind invazia o „teroare pe care Europa nu a mai văzut-o de 80 de ani”. „Am un vis… Pot spune, am o nevoie, o nevoie de a ne proteja cerul”, a spus el Congresului, invocându-l pe Martin Luther King Jr. „Am nevoie de decizia voastră, de ajutorul vostru, ceea ce înseamnă exact același lucru pe care îl simți când auzi cuvintele „Am un vis”.”

Ezitarea de a impune zona de excludere a zborului l-a determinat pe Zelenski să spună marți că nu vede nicio „uşă deschisă” pentru ca Ucraina să se alăture NATO, potrivit unui videoclip în care acesta discută cu oficiali militari postat pe Telegram.

Dorința declarată a Ucrainei de a se alătura alianței a fost unul dintre motivele pe care Putin l-a folosit pentru a-și justifica invazia. O promisiune de a opri aderarea la NATO este, de asemenea, una dintre condițiile sale pentru a pune capăt războiului.

Ucraina a înlăturat un președinte pro-Kremlin în 2014, iar Putin este condus de dorința de a opri Ucraina și foștii săi vecini sovietici să devină mai strâns aliniați cu Occidentul democratic. Amintim că, în 2014, Putin a anexat Crimeea, declarând-o oficial teritoriu rus.

Biden a anunțat miercuri 800 de milioane de dolari drept sprijin militar pentru Ucraina, inclusiv 800 de sisteme antiaeriene și 9.000 de sisteme antiblindare. Dar președintele a exclus trimiterea de avioane de luptă, o solicitare pe care Zelenski a adus-o și Congresului ca alternativă la declarația de interzicere a zborului. Rusia menține un avantaj aerian față de rezistența ucraineană și, în timp ce Zelenski a spus că alegerea cu privire la trimiterea de avioane rămâne a lui Biden, va trimite un mesaj altor națiuni în prezent „care încearcă să-și dezvolte propriile căi europene”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens