Camera Deputaților a aprobat ordonanța privind cumpărarea de vechime în muncă

Camera Deputaților a aprobat ordonanța privind cumpărarea de vechime în muncă
Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto (caracter ilustrativ)
Publicat: 26/05/2021, 23:25

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență care stabileşte cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii

Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, această ordonanță cu 304 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă” şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

”Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în actul normativ.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Cine sunt românii care pot cumpăra vechime

Potrivit legii care prevede posibilitatea cumpărării vechimii în muncă, românii eligibili pentru această achiziție sunt cei care au împlinit peste 18 ani și au goluri în cartea de muncă.

Este de subliniat faptul că, pentru 6 ani vechime, între anii 2012-2018, suma care trebuie plătită este de 23.200 de lei. Doritorii pot plăti această sumă și în rate.

De asemenea, în proiectul de lege se menționează că plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

Mai mult, de la 1 septembrie 2021, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.875 de lei, după cum au anunțat autoritățile în schema de creștere graduală a pensiilor.

Românii au putut să se asigure retroactiv și în perioada 2016-2018

Românii au putut să se asigure retroactiv, respectiv și-au putut cumpăra vechime la pensie pentru perioade de timp din ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale, potrivit Legii nr. 186 din 2016, actualizată prin Legea nr. 238 din 2017. Posibilitatea a fost în vigoare din 27 octombrie 2016 până la sfârşitul anului 2018. În acea perioadă, aproape 43.000 de oameni şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie. În medie, au 54 de ani şi au plătit Casei de Pensii peste 5.000 de lei ca să-şi asigure aproape doi ani vechime la pensie, au spus în exclusivitate pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii (CNPP).

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.