Campus universitar cu centre de cercetare, observator astronomic, planetariu și cămin, construit de UBB Cluj în „Palo Alto” de România

Publicat: 14/12/2022, 14:30

Universitatea Babeș-Bolyai va amenaja, în parteneriat cu administrația locală, un complex de cercetare, dezvoltare și inovare, în cartierul Lomb, care devine încet un „Palo Alto” de România.

Un nou complex de cercetare va fi realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, în cartierul Lomb, care își conturează tot mai clar statutul de „pol” al inovării și dezvoltării la nivel național. Planul urbanistic zonal al viitorului Science Campus Cluj a fost lansat în consultare publică de municipalitate.

Proiectul a fost realizat arhitecților de la KXL Studio, în urma unui concurs internațional de soluții organizat de municipalitate, în cadrul unui contract în valoare de 1,7 mil euro.

Viitorul centru de cercetare și inovare va fi localizat pe o suprafață  de 6,48 hectare, pe un teren aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca. Din suprafața totală, 3,48 hectare îi vor reveni Primăriei pentru realizarea unui Science Center, a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar o suprafață de 3 hectare îi va reveni Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui  complex de cercetare, dezvoltare și inovare.

Terenul vizat este situat în cartierul Lomb al municipiului Cluj-Napoca, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC și TEAM).

Centre de cercetare, piață urbană și cămin studențesc cu 500 de locuri

Complexul va cuprinde următoarele obiective de investiții:

  • Center for Life, Art, and Science (CLAS) – CLAS este o instituție nouă, proiectată ca un ecosistem de inovare cu participanți din cadrul instituțiilor publice, societății civile, întreprinderilor private, cercetării și educației, ca un mediu multifuncțional: Centru de știință și inovare și un Living lab ce pune cetățeanul în mijlocul proceselor de cercetare, inovare și transfer tehnologic din domeniile STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics);
  • Piață urbană – ansamblul conține un nucleu public cu o suprafață de aproximativ 4.800 de mp, rolul principal al acestui spațiu fiind de a susține efervescența vieții universitare și atrage publicul larg. De asemenea, acest spațiu va fi folosit de CLAS sau de Universitatea Babeș-Bolyai pentru organizarea de evenimente sau târguri de diseminare a cunoașterii științifice;
  • Mică bază sportivă – amenajare specifica ce cuprinde construcții și instalații destinate activității de educație fizică și sport: terenuri de sport, bază sportivă acoperită.
  • InfoBioNano4Health – va fi un centru comun de cercetare și dezvoltare (Joint Research & Innovation Center) dezvoltat în legătură cu domeniile regionale de specializare inteligentă, într-o paradigmă de inovare Quintuplu -Helix: Centru de cercetare dezvoltare-inovare- JR& IC (Joint Research & Innovation Center)
  • Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai – Noul sediu al Facultății de Matematică și Informatică va reuni săli de curs și de cercetare specifice programului, însă pune accentul pe spațiile comune, destinate colaborării dintre studenți, cadre didactice și cercetători, și deschise elevilor, antreprenorilor și societății civile: facultatea, dar și un observator astronomic și planetarium;
  • Cămin studențesc – Universitatea dorește edificarea într-o primă etapă a unui cămin cu 500 de locuri, urmând ca ulterior să își dubleze capacitatea de cazare.

Emoții pentru constructori? Terenul, predispus la alunecări

Conform Planului urbanistic general aprobat prin HCL nr. 493/22.12.2014, în vigoare, amplasamentul se află în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în afara perimetrului de protecție istorică, iar parcela beneficiază de acces direct la rețele tehnico-edilitare din zonă. Amplasamentul vizat se află într-o zonă cu risc mare / foarte mare de alunecări de teren și intră într-o zonă cu servituți aeronautice față de Aeroportul Internațional „Avram Iancu”.

În ceea ce privește circulația în zonă, strada Tiberiu Popoviciu își va păstra profilul existent, cu adăugarea în plus a unor trasee pentru piste de biciclete pe fiecare sens de circulație. Sistemul rutier proiectat este dimensionat astfel încât să răspundă nevoilor următorilor 10 ani, se mai arată în proiect, iar toate străzile publice vor fi amenajate cu îmbrăcăminte asfaltică. Pe terenurile studiate se vor amenaja alei pietonale ce vor face legătura cu domeniul public.

Locurile de parcare se vor realiza în incinta proprietății, atât la subsolurile clădirilor, cât și la suprafața terenului amenajat. De asemenea, la fiecare patru locuri de parcare, se va planta câte un arbore.

Investiția propusă se va realiza la inițiativa Primăriei Cluj-Napoca și a Universității Babeș-Bolyai, din fonduri publice. Investiția dorită va facilita implementarea unei zone inovative care înglobează activități compatibile și benefic alăturate pentru o dezvoltare mai rapidă și integrată a proceselor și a utilizatorilor, pe diverse planuri: academic, științific, sportiv, creativ etc. Autoritatea publică va prioritiza și etapiza investițiile necesare pentru o dezvoltare coerentă a noului ansamblu urban.

Cartierul Lomb reprezintă la nivelul orașului Cluj-Napoca o zonă periferică, în curs de dezvoltare, care dorește să devină o zonă științifică a orașului. Aceasta joacă un rol important în reputația și caracterizarea orașului, cunoscut pentru evoluțiile sale exponențiale pe partea științifică, economică și high tech. Astfel, zona se conturează tot mai mult într-un „Palo Alto de România”, cartierul din Silicon Valley care a găzduit de-a lungul timpului cele mai mari firme de tehnologie ale lumii, de la Google și Facebook, la PayPal sau Tesla.

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Vis spulberat pentru Halep. S-a terminat. Cutremur în circuitul WTA
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații