Top 10 al celor mai bune universități din România. UBB din Cluj-Napoca este pe primul loc

Top 10 al celor mai bune universități din România. UBB din Cluj-Napoca este pe primul loc
Publicat: 26/11/2022, 16:02

Patru universități din București, trei din Cluj, și câte una din Brașov, Iași și Timișoara intră în Top 10 al celor mai valoroase universități din România, conform celor mai importante clasamente internaționale.

Metarankingul Universitar-2022 a fost publicat de Centrul Qualitas al UBB, vineri, în baza datelor disponibile în rankingurile internaționale ale universităților până la data de 23 noiembrie 2022.

Metarankingul Universitar a fost elaborat și publicat inițial sub egida Ministerului Educației și Cercetării în 2016, cu consultanță internațională. Între 2017 și 2021 Metarankingul a fost publicat sub egida Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români, potrivit unui comunicat al Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca.

În acest clasament, tocmai Universittatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca ocupă primul loc. „Metarankingul Universitar reunește principalele rankinguri internaționale ale universităților, oferind o imagine mai stabilă asupra performanței unei universități, dincolo de performanțele potențial întâmplătoare/fluctuante în anumite rankinguri specifice”, arată comunicatul UBB.

Potrivir UBB, considerându-se schimbările în modalitatea de înțelegere a rankingurilor universităților și a noului demers al Coaliția pentru Avansarea Evaluării Cercetării (Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA), din 2022 Metarankingul Universitar va fi publicat sub egida Centrului Qualitas al UBB, cu un grup de experți (coautori) interni și externi, cu metodologia elaborată de unii dintre aceștia în 2016 și folosită apoi constant între 2017-2021.

„În acest fel, prezentarea rezultatelor și concluziilor într-un format mai congruent cu CoARA poate fi mai ușor realizată, practica publicării rankingurilor de o universitate (sau mai multe), cu grup extins de experți, fiind una practicată internațional (ex. rankingul Shanghai între 2003-2009; rankingul Leiden, rankingul NTU, rankingul URAP, rankingul Scimago etc.), alături de rankingurile efectuate de diverse companii private”, arată UBB.

De-a lungul celor șapte ani de existență Metarankingul Universitar s-a impus ca unul de referință în spațiul academic și public românesc. În noul context CoARA recomandă utilizarea lui pentru analize interne ale universităților („benchmarks”) și pentru politici publice bazate pe dovezi, reamintind însă că rankingurile evaluează doar o parte din activitatea academică complexă a universităților, fără a face diferențe de valoare complete și stabile/nemodificabile, a conchis UBB.

Clasamentul universităților românești

Metarankingului Universtar-2022, care include cele mai importante rankinguri internaționale ARWU, CWUR, CWTS, NTU, QS, SCIMAGO, THE-Times, URAP, US News:

  • Poziția 1:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (20 puncte)

  • Poziția 2:

Universitatea din București (16 p)

  • Poziția 3:

Universitatea Politehnica București (15 p)

  • Poziția 4:

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca (14 p)

  • Poziția 5

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București (13 p)

Universitatea Transilvania din Brașov (13 p)

  • Poziția 6

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (12 p)

  • Poziția 7:

Universitatea de Vest din Timișoara (10 p)

  • Poziția 8:

Academia de Studii Economice din București (8 p)

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (8 p)

  • Poziția 9:

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (6 p)

  • Poziția 10:

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași (5 p)

Universitatea din Oradea (5 p)

Universitatea Politehnica Timișoara (5 p)

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase