Prima pagină » Actualitate » Care este cea mai TOXICĂ carne din comerț. Atunci când o prăjești devine și mai periculoasă

Care este cea mai TOXICĂ carne din comerț. Atunci când o prăjești devine și mai periculoasă

Care este cea mai TOXICĂ carne din comerț. Atunci când o prăjești devine și mai periculoasă
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Carnea este o sursă importantă de proteine, fier și vitamine esențiale. Însă chiar și așa, nu toate tipurile de carne sunt la fel de benefice pentru sănătate. OMS – Organizația Mondidală a Sănătății dezvăluie care carne este considerată cea mai toxică din punct de vedere al sănătății.

Carnea procesată este considerate cea mai toxică din comerț și include produse precum mezelurile, crenvurștii, salamurile, baconul și parizerul, adică orice carne care a fost sărată, afumată, conservată chimic sau prelucrată industrial pentru a-și spori gustul și perioada de valabilitate. Aceste alimente conțin nitrați și nitriți de sodiu, substanțe folosite ca și convservanți, care, în contact cu sucurile gastrice din stomac, pot să formeze compuși cancerigeni numiți nitrosamine.

În anul 2015, OMS a clasificat carnea procesată ca și „carcinogen de grup 1”, fiind deci suficiente dovezi că favorizează apariția cancerului la om, mai ales cel colorectal. Consumul frecvent al acestor produse mai este asociat și cu un risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet tip 2 și obezitate.

În afară de aditivii chimici, carnea procesată mai este și bogată în grăsimi saturate și sodiu, factori ce pot să contribuie la creșterea colesterolului și la apariția afecțiunilor cardiovasculare. Un alt aspect îngrijorător este și calitatea scăzută a materiei prime utilizate: de multe ori, mezelurile conțin carne separată mecanic, tendoane, apă și amidon, în detrimental unei cărni autentice.

Dacă se consumă ocazional și în cantități mici, nu este neapărat periculos, însă consumul zilnic poate să aibă efecte negative cumulativ. Din acest motiv, nutriționiștii recomandă limitarea sau chiar evitarea cărnii procesate, înlocuind-o cu surse mai sănătoase de protein precum carnea de curcan, pui crescut natural, pește sau leguminoase.

În afară de mezeluri, cea mai periculoasă carne pe care o poți consuma este cea roșie. OMS a clasificat-o ca probabil cancerigenă (grupa 2A). Riscurile cresc dacă este consumată astfel:

  • frecvent (mai mult de 500g pe săptămână)
  • prăjită intens, afumată sau friptă pe grătar, când apar compuși toxici (HCA, PAH).

Este asociată cu boli cardiovasculare și cancer colorectal dacă e consumată în exces.

Carnea de pui „de crescătorie” nu este toxică în sine, însă poate să conțină reziduuri de antibiotice sau hormoni, acolo unde legislația nu este strictă. Uneori, păsările sunt crescute în condiții nesănătoase, cu furaje intens tratate chimic. Grătarele cu pielea arsă pot să producă, de asemenea, compuși toxici.

Cele mai sigure opțiuni când vine vorba despre carne:

  • Carne albă slabă (curcan, pui crescut natural)
  • Pește (în special somon sălbatic, macrou, sardine)
  • Carne din surse locale, etichetate, crescută fără hormoni/antibiotice.
Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele