Care este valoarea totală a exporturilor de produse militare din România în Afganistan

Care este valoarea totală a exporturilor de produse militare din România în Afganistan
Foto: Unsplash.com
Publicat: 27/08/2021, 15:13

Forțele armate și de securitate din Afganistan s-au destrămat ca un turn de cărți în fața ocupării orașelor de către formațiunile talibane.  Numeroasele unități ale Armatei Naționale Afgane (ANA), Forțelor Aeriene, Forțelor Speciale și Poliției care ar fi trebuit să apere Kabul s-au prăbușit fără să tragă, ca și cum ar fi un castel de nisip. Armele individuale, armele grele, muniția, vehiculele, aeronavele și facilitățile logistice ale trupelor afgane există încă și sunt cea mai apreciată pradă a talibanilor. Talibanii au capturat arme de la forțele guvernamentale afgane, livrate către regimul de la Kabul de SUA, România și alte state membre NATO.

 Cei aproximativ 300.000 de generali, ofițeri, subofițeri, soldați și polițiști afgani – 180.000 de militari și 118 de poliție – pe care trupele SUA și alte coaliții le-au armat și instruit din 2015 s-au dovedit a fi un fiasco complet și absolut.

România a vândut, de asemenea, arme regimului de la Kabul.

În perioada 2004-2020, România a exportat în Afganistan produse militare în valoare zeci de milioane de euro, tranzacții aprobate de Consiliul de Securitate ONU. Valoarea totală a exporturilor de produse militare din România, pentru această perioadă, a fost de aproximativ 83 de milioane de euro, adică o medie de aproape 5 milioane de euro pe an, informează Profit, în baza unui raport al ANCEX (Departamentul pentru Controlul Exporturilor). 

Cele mai multe arme au ajuns în Afganistan din România în anul 2011. 19,3 milioane de euro a fost valoarea totală a exporturilor. În urmă cu un deceniu au fost trimise 30 de autocamioane militare, 529 de mitraliere pe trepied, 75 de puști cu lunetă, piese de schimb, cartușe și zale pentru mitraliere.

Pe locul al doilea din punct de vedere al exporturilor de arme este anul 2009. Au fost trimise peste 17.000 de pistoale mitralieră, muniție, simulator de zbor elicopter și piese de schimb pentru elicopter, în valoare de 9,82 de milioane de euro.

În 2010, valoarea totală a exporturilor a fost de 7,87 milioane de euro, când au fost trimise 600 de pistoale mitralieră, 162 de mitraliere și muniție. Singurul an fără exporturi a fost 2012.

Talibanii dețin arme americane, inclusiv Black Hawks

Talibanii au confiscat armele americane lăsate în Afganistan în valoare de miliarde de dolari – inclusiv 600.000 de puști de asalt, aproximativ 2.000 de vehicule blindate și 40 de avioane, inclusiv Black Hawks, potrivit rapoartelor, potrivit NYPost.com.

SUA au acordat armatei afgane aproximativ 28 de miliarde de dolari în arme între 2002 și 2017 – inclusiv șapte elicoptere noi, livrate la Kabul în urmă cu doar o lună.

Cufărul de război a inclus și furnizarea a cel puțin 600.000 de arme de infanterie – inclusiv puști de asalt M16 – precum și 162.000 de echipamente de comunicații și 16.000 de ochelari de vedere nocturnă.

Dar evaluarea actuală este că include 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvees din SUA și până la 40 de avioane, inclusiv potențiale UH-60 Black Hawks, elicoptere de atac scout și drone militare ScanEagle, a declarat un alt oficial pentru Reuters.

Videoclipurile arată cum talibani deschizând triumfător lăzi de arme confiscate, inclusiv carabine M4 fabricate în SUA și puști M16, a raportat The Hill. De asemenea, au fost văzuți cu Humvees din SUA .

Un raport recent al Inspectorului General Special pentru Reconstrucția Afganistanului din 30 iulie a acestui an a constatat că între 2003 și 2016 Washingtonul a furnizat 599.690 de arme masive de toate tipurile – pistoale, puști, mitraliere ușoare și grele, lansatoare de grenade – nu mai puțin de 75. 898 vehicule tactice 4×4 și 6×6 în diferite versiuni, 162.643 echipamente de comunicații fără fir, 29.681 modele de mine și explozivi, 16.191 sisteme de supraveghere, informații și recunoaștere și 208 aeronave.

Arme ușoare și vehicule tactice second-hand

În total, estimările conservatoare ridică numărul armelor ușoare livrate de Washington Forțelor Armate și de Securitate Afgane la peste 1,5 milioane, în mare măsură puști de asalt M16 și M4 5,56 x 45 milimetri. Numărul de vehicule tactice, vehicule de luptă, camioane și vehicule off-road militarizate furnizate ar fi de aproximativ 95.000 de unități în ultimii 20 de ani.

Listele de livrare sunt uluitoare. Într-un alt raport din iulie 2020 de audit al conturilor Comandamentului de tranziție a securității combinate-Afganistan (CSTC A), inspectorul general al Pentagonului reflectă faptul că, între august 2016 și 2019, SUA au transferat unităților militare și de poliție afgane 4.202 4×4 și 6×6 vehicule tactice pentru toate terenurile , precum și 48.507 pistoale, puști, mitraliere și lansatoare de grenade

Oficialii americani se tem că armele de război ar putea fi predate adversarilor americani precum China și Rusia – sau chiar mai multor grupuri teroriste precum ISIS.

„Acest lucru reprezintă o amenințare semnificativă pentru Statele Unite și aliații noștri”, a declarat pentru Reuters Michael McCaul, republican din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Dezastrul pe care nu l-a prevăzut nimeni la nivel mondial. Anunțul a fost făcut acum:...
Anunț pentru utilizatorii WhatsApp! Ce se întâmplă dacă folosești această combinație
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...