Carnea de iepure câștigă teren în fața celei de miel, de PAȘTE. Ce spun nutriționiștii despre acest aliment

Carnea de iepure câștigă teren în fața celei de miel, de PAȘTE. Ce spun nutriționiștii despre acest aliment
Friptură de iepure / Sursa foto: https://pepperscale.com/
Publicat: 15/04/2023, 10:51
Actualizat: 15/04/2023, 11:03

Carnea de iepure are un aport excelent de proteine, de vitamine B3 şi B12 şi are un nivel scăzut de acizi graşi saturaţi. De aceea, ea este preferată în locul celei de miel, mai ales de Paște.

Carnea de miel este fragedă, are gust și miros specific, este o foarte bună sursă de proteine, însă poate crește acidul uric dacă este consumată în exces – asta înseamnă mai mult de 200 de grame la o masă.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, spune că „spre deosebire de carnea de miel, cea de iepure nu precipită acidul uric”.

Cum recunoaștem o carne proaspătă

Carnea de miel „conține foarte multă purină și atunci, cei bolnavi de gută, de hiperuricemie, intră în criză ușor dacă mănâncă multă carne provenită de la animal tânăr. Iepurele se pare că nu conține atâta purină”, explică nutriționistul.

Carnea de iepure nu precipită acidul uric și nu produce crize de gută persoanelor care suferă de gută, de hiperuricemie, și are un gust ușor asemănător cu carnea de pasăre – un gust dulce, aș spune, și calorii chiar mai puține decât carnea de miel și carnea de ied. În plus, carnea de iepure are un raport foarte bun de acizi Omega 3 și Omega 6.

„O posibilă toxiinfecție alimentară poate avea forme de manifestare foarte severe. Trebuie să cumpărăm carnea din locuri autorizate, iar la cumpărare, ea trebuie să aibă o culoare roz deschis, textură elastică, fermă, miros plăcut, proaspăt, și grăsimea să aibă culoare albă, nu galbenă și niciun caz să nu fie lipicioasă. Așa recunoaștem o carne proaspătă”, este sfatul nutriționistului, citat de HotNew.ro.

Rețete cu carne de iepure

Iepure la cuptor cu ierburi aromatice

Ingrediente:

  • 20 g unt nesărat
  • 200 g muştar (la alegere)
  • 250 g smântână
  • 1 iepure (aproximativ 1,5 kg)
  • ierburi aromate (cimbru, rozmarin, tarhon)
  • sare, piper proaspăt măcinat

Mod de preparare: Într-un castron, amestecă muştarul, smântâna şi ierburile aromatice tocate. Adaugă sare şi piper după gust. Taie carnea în bucăţi potrivite, apoi marineaz-o în sosul de muştar şi smântână. Unge cu unt un vas de copt din ceramică şi adaugă bucăţile de carne cu tot cu marinată. Preîncălzeşte cuptorul la 210°C, apoi găteşte iepurele pentru aproximativ 30 de minute. După acest timp, întoarce bucăţile în vas şi continuă să găteşti alte 30 de minute. Poţi servi carnea alături de o garnitură la alegere: fasole verde, legume sotate, piure de cartofi, paste ori orez. Toate se potrivesc de minune cu aroma delicioasă a acestui iepure gătit la cuptor, conform Click Poftă Bună.

Iepure cu două tipuri de muştar

Ingrediente:

  • 1,5 kg carne de iepure, bucăţi
  • 4 linguri muştar Dijon
  • 3 linguri muştar a l’ancienne (cu boabe)
  • 200 ml smântână lichidă
  • 5-6 morcovi baby curăţaţi
  • 100 g arpagic curăţat
  • 4 crenguţe de cimbru
  • 300 ml vin alb sec
  • 55 g unt
  • 250 ml supă de pui
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură miere
  • sare, piper

Mor de preparare: Unge cu unt un vas care poate merge şi la cuptor, şi pe foc. Condimentează carnea cu sare şi piper, apoi unge-o cu o marinată realizată din muştarul Dijon şi o linguriţă de ulei. Aşează carnea în vas, presară cimbrul tocat şi bucăţile de unt. Lasă-l să se odihnească timp de o oră. Încălzeşte cuptorul la 180°C, apoi introdu vasul pentru 45 de minute. Din când în când adaugă puţină apă şi întoarce carnea. La jumătatea timpului de gătit acoperă vasul cu o folie din aluminiu. La finalul celor 45 de minute, scoate bucăţile de carne şi păstrează-le undeva la cald. Transferă vasul pe aragaz, la foc mic. Adaugă vinul şi amestecă până când sosul se reduce. Amestecă smântâna cu muştarul cu boabe, apoi toarnă-le peste sos şi lasă totul să fiarbă timp de cinci minute, amestecând constant. Adaugă bucăţile de carne şi amestecă-le cu sosul. Într-o tigaie separată, fierbe sub capac legumele decojite în supa de pui, condimentate cu sare şi piper, pentru 15 minute. Scoate capacul şi lasă zeama să se reducă la două linguri. Adaugă 25 g de unt, miere, apoi amestecă pentru a glazura legumele. Serveşte-le cu iepurele la cuptor.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete