Avocatul Poporului a prezentat, miercuri, Raportul de activitate pentru anul 2024, precizând faptul că instituția a primit peste 12.000 de petiții și s-a sesizat din oficiu în 3.600 de cazuri.
Principalele nemulțumiri exprimate de cetățeni vizează nivelul de trai, condițiile de muncă, educația, sănătatea, dreptul de proprietate, pensii și alte asigurări sociale.
De asemenea, instituția a semnalat o lipsă de încredere a cetățenilor în autoritățile statului, pe fondul unei comunicări deficitare din partea acestora.
Avocatul Poporului detaliază în raport modalitățile prin care soluționează petițiile. Instituția nu are competența de a sancționa autoritățile, dar se folosește de proceduri de mediator pentru a ajuta la rezolvarea problemelor, inclusiv schimburi de adrese, anchete și recomandări.
Avocatul Poporului transmite că, în majoritatea cazurilor, colaborarea cu administrația publică, în special la nivel local, este una bună, iar intervențiile instituției au contribuit la respectarea drepturilor persoanelor.
În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, instituția reiterează că are dreptul, dar nu obligația de a sesiza Curtea, după o analiză temeinică a actului normativ respectiv.
„Decizia de a sesiza Curtea Constituțională nu este arbitrară”, se arată în raport, aceasta fiind luată în urma unei evaluări corecte a legislației și a jurisprudenței relevante, potrivit News.ro.
De asemenea, se precizează că anual, Avocatul Poporului primește între 1.200 și 1.300 de petiții solicitând sesizarea Curții Constituționale pe diverse texte de lege.
Printre principalele nemulțumiri identificate în petițiile din 2024 se află nivelul scăzut de trai, condițiile precare de muncă, lipsa de acces la servicii de sănătate și educație, dar și dificultățile în obținerea drepturilor de pensii sau asigurări sociale.
De asemenea, s-a semnalat o atitudine de nerecunoaștere a autorităților, generată de lipsa de transparență și comunicarea deficitară a instituțiilor statului cu cetățenii.
Raportul de activitate prezintă și exemple concrete de cazuri rezolvate, în care au fost emise recomandări pentru autoritățile competente.
Printre subiectele de interes continuu se numără bullying-ul, condițiile de viață ale persoanelor vulnerabile, lipsa personalului în instituțiile de îngrijire și drepturile de pensie ale celor care au lucrat în străinătate.