De unde vine, de fapt, numele WD-40? Substanța are peste 2.000 de întrebuințări / 80% dintre locuitorii din New York au un tub acasă

De unde vine, de fapt, numele WD-40? Substanța are peste 2.000 de întrebuințări / 80% dintre locuitorii din New York au un tub acasă
Publicat: 27/10/2023, 17:00
Actualizat: 28/10/2023, 08:58

Chiar dacă este unul dintre cele mai folosite din lume, puțini oameni știu de la ce provine numele de WD-40. Produsul care „repară” balamale, roți, role, lanțuri și multe altele în jurul casei a apărut pe piață acum 70 de ani.

WD-40 este folosit în gospodăriile din toată lumea, pentru o mulțime de lucruri, de la înlăturarea urmelor de adeziv, a petelor și până la deblocarea șuruburilor ruginite.

În New York, 80% dintre locuitori au acest tub acasă.

Ce înseamnă, de fapt, WD-40?

Totul a început acum 70 de ani, atunci când o echipă de la Rocket Chemical Company și-a propus să creeze o linie de solvenți și degresanți pentru prevenirea ruginii ce urma să fie utilizată în industria aerospațială. Lucrând dintr-un mic laborator din San Diego, California, în 1953, echipa respectivă a ajuns să creeze produsul cunoscut astăzi ca WD-40, abia după 40 de încercări, conform The Mirror.

„Au avut nevoie de 40 de încercări pentru a face ca formula să funcționeze, dar la a 40-a încercare le-a reușit în mare măsură. Produsul multifuncțional WD-40 a luat naștere. WD -40 înseamnă Water Displacement (WD), formula a 40-a. Acesta este numele direct din cartea de laborator folosită de chimistul care a dezvoltat produsul”, conform unui anunț postat pe site-ul companiei.

Compania americană de producție de avioane Convair a devenit prima companie care a folosit produsul multifuncțional WD-40 în comerț, protejând exteriorul rachetei Atlas de rugină. A funcționat atât de bine încât mai mulți angajați au furat cutii de WD-40 din fabrică, punându-le în cutiile în care își aducea mâncarea pentru prânz, pentru a le folosi acasă.

În ce situații nu ar trebui să folosiți WD-40, deși are peste 2.000 de întrebuințări

WD-40 este un lubrifiant util, versatil, dar și un solvent care ne poate ajuta în multe cazuri. Cu toate acestea, există unele situații în care această substanță nu ar trebui să fie folosită niciodată.

WD-40 nu are aceeași vâscozitate ca uleiurile tradiționale și poate eroda anumite finisaje și poate cauza probleme mari. Iată câteva locuri în care cu siguranță nu ar trebui să utilizați niciodată WD-40.

Nu utilizați WD-40 pe plastic

Dacă încercați să lubrifiați o balama de pe o pereche de ochelari de soare sau să îndepărtați o etichetă de preț de pe suprafața unui recipient de plastic, ați putea fi tentat să ajungeți la cutia de WD-40… dar nu ar trebui să o folosiți niciodată pe o suprafață din plastic sau pe polistiren ori policarbonat.

Produsele care conțin plastic, precum jucăriile, paharele și tacâmurile de unică folosință și aparatele precum detectoarele de fum, nu ar trebui să intre în contact cu această substanță. Din cauza compoziției chimice a WD-40, acesta poate provoca deteriorarea acestor materiale plastice și poate distruge produse precum ochelarii de soare cu lentile din plastic. Dacă aveți îndoieli, este mai bine să evitați utilizarea WD-40 pe plastic, arată lifehacker.com.

Produse din lemn

WD-40 poate dizolva ceara. Dacă utilizați WD-40 pentru curățare, ar trebui să-l păstrați departe de podelele din lemn și de mobilier. Aceasta deoarece ceara creează o barieră rezistentă la apă care protejează produsele din lemn de deteriorarea provocată de apă, motiv pentru care este mai bine să lăsați ceara acolo unde se află. De asemenea, deoarece WD-40 se poate infiltra în lemnul nefinisat, în general nu este o idee bună să-l folosiți pe suprafețele de lemn în general, nu doar pe cele cerate.

Deoarece WD-40 este foarte utilizat în curățenie, ați putea fi tentat să îl încercați pe piatră sau blaturi. Cu toate aceste, piatra naturală este poroasă și nu ar trebui să utilizați WD-40 pentru a o curăța. WD-40 poate pătrunde în suprafața pietrei și o poate păta. De asemenea, multe suprafețe de piatră sunt tratate cu ceară, iar WD-40 poate dizolva finisajele cu ceară.

Unele companii de electrocasnice recomandă utilizarea WD-40 pentru a curăța oțelul inoxidabil, dar nu trebuie să utilizați niciodată WD-40 pe suprafețe care vor intra în contact cu alimentele. Aceasta pentru că această substanță, evident, nu ar trebui consumată. Deși contactul accidental cu alimentele nu este extrem de periculos, suprafețele cu care alimentele sunt în contact frecvent sau prelungit nu ar trebui să aibă niciodată WD- 40 pe ele, mai notează sursa citată.

Nu trebuie să utilizați niciodată WD-40 pe aparatele electronice. Utilizarea WD-40 pe telefon sau pe laptop poate deteriora ecranul, dar poate și strica tastatura acestor dispozitive și, mai mult, poate afecta componentele interne. Cel mai bine este să utilizați un produs de curățare special creat pentru dispoziticele electronice.

Sursa foto: Shutterstock

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?