Ce RISCĂ șoferii români care încalcă regulile de circulație în alte state. În ce țară se confiscă mașina, dacă este parcată neregulamentar

Ce RISCĂ șoferii români care încalcă regulile de circulație în alte state. În ce țară se confiscă mașina, dacă este parcată neregulamentar
Publicat: 03/07/2023, 22:28
Actualizat: 03/07/2023, 22:28

Românii care prefera destinații de vacanță din afara țării trebuie să știe la ce ricuri se expun, daca merg cu mașina și încalcă regulile de circulație. În unele cazuri se poate ajunge chiar și la confiscarea maşinii, pentru caîteva zeci de zile.

De exemplu, state precum Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croaţia au reguli diferite atunci când vine vorba de aplicarea Codului Rutier.

Grecia

„În Grecia, o destinație foarte mult aleasă de către români, regulile de circulație sunt aceleași ca și în România, sancțiunile aproximativ identice, cu o completare că, în afară de sancțiunea în bani, există niște sancțiuni complementare. Și sancțiunile complementare chiar pot ajunge în situația în care să strice o vacanță”, explică Adrian Lazăr, consultant transporturi rutiere.

De exemplu, pentru orice regulă încălcată, vi se poate confisca mașina între 20 și 60 de zile, în funcție de gravitatea faptei.

„Dacă facem o parcare neregulamentară într-un loc care nu este amenajat pentru așa ceva, în afara sancțiunii, care este între 30 și 70 de euro, vom fi în situația de a ni se reține autovehiculul pentru 20 de zile”, mai spune Adrian Lazăr, potrivit Antena 3.

Așadar, fiecare șofer trebuie să știe la ce se așteaptă, dacă nu respectă regulile țării unde călătorește.

Turcia

Într-o țară musulmană și conservatoare, religioasă și naționalistă, regulile sociale sunt foarte importante. Trebuie să țineți cont de obiceiurile locale, de tradiția religioasă și de buna purtare pe stradă sau la masă, dacă mergeți în Turcia.

„Atunci când plecăm în Turcia, regulile sunt foarte importante. Se aplică o ștampilă, de către autoritatea de frontieră, pe care se completează și numărul de înmatriculare al vehiculului. Există obligația ca, la ieșirea din Turcia, când se încheie sejurul, să iasă același conducător auto cu același autovehicul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, controalele de frontieră inițial nu o să permită ieșirea”, mai spune consultantul în transporturi rutiere.

Circulația pe autostrăzile din Turcia se face contra unei taxe, valoarea ei fiind în funcție de distanța parcursă și de clasa autovehiculului. De asemenea, este important să știți că în această țară există și câteva reguli diferite.

De exemplu, în sensul giratoriu, se aplică prioritatea de dreapta, nu de stânga, ca în România. Mai mult, turcii au și un limbaj codat pe care îl folosesc în trafic. Un claxon puternic de la cel din spate înseamnă că urmează să te depășească. Iar două claxoane scurte înseamnă „Mulțumesc!”.

Bulgaria

„Ca particularitate – în Bulgaria – ar fi că, dacă suntem depistați fără vinietă, nu se aplică amenda direct. Prima dată se aplică o taxă de conciliere. Dacă ne asumăm obligația de a părăsi teritoriul Bulgariei în acea zi, în care am fost opriți la control, vom primi o sancțiune foarte mică, aproximativ de două ori valoarea vinietei respective”, explică Adrian Lazăr.

Totodată, centura de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii din mașină, chiar și pentru cei care stau pe locurile din spate.

Croația

”Particularitatea în Croația este că nu avem voie să introducem pe teritoriul acestei țări produse din carne și lapte. Și ar trebui luată în serios această regulă, și să nu le aveți la dumneavoastră, pentru că veți avea parte de un control la frontieră îndelungat”, a încheiat consultantul.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto