Ce RISCĂ șoferii români care încalcă regulile de circulație în alte state. În ce țară se confiscă mașina, dacă este parcată neregulamentar

Ce RISCĂ șoferii români care încalcă regulile de circulație în alte state. În ce țară se confiscă mașina, dacă este parcată neregulamentar
Publicat: 03/07/2023, 22:28
Actualizat: 03/07/2023, 22:28

Românii care prefera destinații de vacanță din afara țării trebuie să știe la ce ricuri se expun, daca merg cu mașina și încalcă regulile de circulație. În unele cazuri se poate ajunge chiar și la confiscarea maşinii, pentru caîteva zeci de zile.

De exemplu, state precum Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croaţia au reguli diferite atunci când vine vorba de aplicarea Codului Rutier.

Grecia

„În Grecia, o destinație foarte mult aleasă de către români, regulile de circulație sunt aceleași ca și în România, sancțiunile aproximativ identice, cu o completare că, în afară de sancțiunea în bani, există niște sancțiuni complementare. Și sancțiunile complementare chiar pot ajunge în situația în care să strice o vacanță”, explică Adrian Lazăr, consultant transporturi rutiere.

De exemplu, pentru orice regulă încălcată, vi se poate confisca mașina între 20 și 60 de zile, în funcție de gravitatea faptei.

„Dacă facem o parcare neregulamentară într-un loc care nu este amenajat pentru așa ceva, în afara sancțiunii, care este între 30 și 70 de euro, vom fi în situația de a ni se reține autovehiculul pentru 20 de zile”, mai spune Adrian Lazăr, potrivit Antena 3.

Așadar, fiecare șofer trebuie să știe la ce se așteaptă, dacă nu respectă regulile țării unde călătorește.

Turcia

Într-o țară musulmană și conservatoare, religioasă și naționalistă, regulile sociale sunt foarte importante. Trebuie să țineți cont de obiceiurile locale, de tradiția religioasă și de buna purtare pe stradă sau la masă, dacă mergeți în Turcia.

„Atunci când plecăm în Turcia, regulile sunt foarte importante. Se aplică o ștampilă, de către autoritatea de frontieră, pe care se completează și numărul de înmatriculare al vehiculului. Există obligația ca, la ieșirea din Turcia, când se încheie sejurul, să iasă același conducător auto cu același autovehicul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, controalele de frontieră inițial nu o să permită ieșirea”, mai spune consultantul în transporturi rutiere.

Circulația pe autostrăzile din Turcia se face contra unei taxe, valoarea ei fiind în funcție de distanța parcursă și de clasa autovehiculului. De asemenea, este important să știți că în această țară există și câteva reguli diferite.

De exemplu, în sensul giratoriu, se aplică prioritatea de dreapta, nu de stânga, ca în România. Mai mult, turcii au și un limbaj codat pe care îl folosesc în trafic. Un claxon puternic de la cel din spate înseamnă că urmează să te depășească. Iar două claxoane scurte înseamnă „Mulțumesc!”.

Bulgaria

„Ca particularitate – în Bulgaria – ar fi că, dacă suntem depistați fără vinietă, nu se aplică amenda direct. Prima dată se aplică o taxă de conciliere. Dacă ne asumăm obligația de a părăsi teritoriul Bulgariei în acea zi, în care am fost opriți la control, vom primi o sancțiune foarte mică, aproximativ de două ori valoarea vinietei respective”, explică Adrian Lazăr.

Totodată, centura de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii din mașină, chiar și pentru cei care stau pe locurile din spate.

Croația

”Particularitatea în Croația este că nu avem voie să introducem pe teritoriul acestei țări produse din carne și lapte. Și ar trebui luată în serios această regulă, și să nu le aveți la dumneavoastră, pentru că veți avea parte de un control la frontieră îndelungat”, a încheiat consultantul.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Decizie ireală în dosarul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați după ce au aflat...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
Bradul de Crăciun: natural sau artificial. Cum să păstrezi prospețimea pomului natural
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...