Ce spune criminalistul implicat în ancheta atentatului de la ”Jean Monnet” despre asasinatul cu bombă din Arad: „Autorul a fost în zonă în momentul exploziei și poate fi un militar, un genist” (EXCLUSIV)

Ce spune criminalistul implicat în ancheta atentatului de la ”Jean Monnet” despre asasinatul cu bombă din Arad: „Autorul a fost în zonă în momentul exploziei și poate fi un militar, un genist” (EXCLUSIV)
Ioan Crișan, afaceristul ucis din Arad. Sursă foto: Colaj GÂNDUL
Publicat: 02/06/2021, 16:33
Actualizat: 02/06/2021, 17:58

Niculae Mitrea, fost ofițer la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei și unul dintre criminaliștii implicați în ancheta atentatului de la Liceul ”Jean Monnet” din 2002 a analizat, pentru GÂNDUL.RO, principalele ipoteze din investigația exploziei de la Arad și a declarat că, după modul în care s-a acționat, asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan a fost făcută minuțios.

În cazul exploziei de sâmbătă dimineață din Arad, în care omul de afaceri Ioan Crișan și-a pierdut viața, autoritățile iau în calcul mai multe variante, însă principala pistă este cea a unui omor calificat săvârșit cu premeditare.

Nicolae Mitrea, fost ofiţer al Serviciul Omoruri, spune că asasinarea lui Crișan a fost făcută de cineva care avea o pregătire solidă în domeniu.

Trebuie să știi să asamblezi și să plasezi un astfel de dispozitiv. Aceasta este opinia mea. Un novice în domeniu ar fi recurs la altă metodă. Ar fi folosit o armă albă sau orice altă modalitate. A fost cu siguranță un mesaj către alte persoane, pentru le demonstrata ce li se poate întâmpla, spune Niculae Mitrea, pentru GÂNDUL.RO.

„Autorul asasinatul era în zonă. Poate fi un genist, un militar”

Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori este că persoana care a plasat bomba este cetățean străin. Această pistă se leagă de poziția geografică a Aradului, oraș poziționat foarte aproape de graniță.

Specialistul criminolog spune însă că lucrul acesta nu este un criteriu: „Poate fi un artificier care este pregătit în domeniu, un miner, sunt geniști care știu cum să manipuleze astfel de substanțe, un militar sau chiar un fost militar.  Nu trebuie să fie neapărat din afară, însă pe aici este aria lor de pregătire în domeniu”, spune fostul ofițer al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.

„Era vizată doar persoana din mașină”

Niculae Mitrea explică și de ce explozibilul nu a avut o putere foarte mare, subliniind că autorul asasinatului a fost cu siguranță în apropierea mașinii: „A ales locul și momentul ca să nu producă alte victime, era vizată doar persoana din mașină”, mai spune acesta.

Citește și: Primele concluzii privind cauzele morții lui Ioan Crișan după asasinatul cu bombă. Ce au descoperit la autopsie medicii legiști (SURSE)

Trebuie să ne gândim și cum anume a explodat mașina. Mașina, practic, a fost distrusă complet și am înțeles că dispotivul a fost plasat sub scaunul șoferului, ca să producă efecte maxime. Explozibilul  montat nu a fost de o putere foarte mare, pentru a produce doar distrugerile în interiorul mașinii. Victima a plecat din locul parcării, a dat înapoi ca să întoarcă și când autorul a sesizat că este o zonă cu mai puțină lumne, abia atunci  a declanșat. Asta înseamnă că autorul a fost în zonă, în opinia mea, la o distanță încât să poată observa și mașina, și locul unde se află, mai explică expertul criminolog Niculae Mitrea.

Asasinul de la Arad cunoștea tabieturile victimei

Totodată, criminologul spune că Ioan Crișan a fost cu siguranță urmărit, pentru că asasinul trebuia să cunoască o serie de amănunte despre victimă.  În general, autorii unui asasinat similar au nevoie de minimum o săptămână pentru a-i putea face victimei un profil.

„S-a stabilit clar un traseu, un program, știau când vine, când pleacă, care îi sunt tabieturile, nu faci o acțiune de genul acesta fără să cunoști niște amănunte despre victimă. Ancheta rămâne să stabilească ce probleme avea, afaceri, ce datorii avea și către cine. Poate avea o strânsă legătură și cu acea captură de țigări. Sunt niște mesaje clare în domeniul acesta de business, similare cu «te omor», «te arunc în aer», pentru ca cei care lucrează cu ei să ia aminte și să știe ce li se poate întâmpla”, mai spune specialistul criminolog Niculae Mitrea.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului