Ce spune președintele CNCD despre solicitarea pașaportului de vaccinare anti-Covid și existența unei discriminări?

Redactor:
Florentina Dinu
Ce spune președintele CNCD despre solicitarea pașaportului de vaccinare anti-Covid și existența unei discriminări?

Multe divergente par să apară în Uniunea Europeană după ce au fost evidențiate informații că ar urma să fie implementat pașaportul de vaccinare anti-COVID!

Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, explică faptul că statele membre UE au posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulație și a dreptului de ședere atunci când vine vorba de sănătatea publică. Mai mult, statele membre au posibilitatea să solicite teste anti-covid și certificate de vaccinare, pentru a proteja sănătatea publică.

Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, despre certificatele de vaccinare

 

„Subiectul este puțin nuanțat. La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE, una dintre excepții – când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică.

 

Art 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase.

 

Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică.

 

Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare, trebuie să punem accent pe transparență și informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare.

 

Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricții și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică”, a explicat Asztalos Csaba la Digi24.

„Juridic există această posibilitate de a impune această cerință fără ca ea să fie discriminatorie”

Despre șansele ca să devină obligatoriu un astfel de pașaport electronic, președintel CNCD spune că impunerea anumitor cerințe nu sunt discriminatorii, potrivit legislației UE.

 

„Noi și anul trecut, dacă voiam să călătorim, trebuie să prezentăm un test, unii trebuiau să stea în carantină, și în continuare există aceste condiții. Nu știu dacă se va numi pașaport de vaccinare, va fi un card unic la nivelul Uniunii Europene sau va fi o adeverință, dar juridic există această posibilitate de a impune această cerință fără ca ea să fie discriminatorie.

 

Trebuie să evaluăm de la caz la caz, de aceea nu v-am dat un răspuns foarte clar, nu putem să generalizăm. Da, pot să existe fapte de discriminare, când se refuză acordarea unui serviciu sau unui drept pe considerentul că o persoană nu s-a vaccinat, dar trebuie să vedem circumstanțele cazului în concret, așa cum și pot să justific un refuz sau o restricție, prin prisma sănătății publice, pentru că vreau să protejez viața. Nu pun în contradictoriu viața privată a unei persoane împotriva vaccinării obligatorii, nu. Noi trebuie să înțelegem că dacă într-un anumit timp nu obținem într-o comunitate o imunizare, degeaba se vaccinează o proporție a populației, pentru că nu reușim să ne atingem scopul, deci cumva este un joc de echipă”.

 

Despre industria HORECA care susține introducerea unui asemenea certificat de vaccinare sau a unei aplicații prin care să fie astfel controlat accesul în restaurante,și  discriminare, președintele CNCD spune că ”poate fi justificabilă o astfel de soluție”.

 

„Se poate justifica și o astfel de soluție, dar în acest moment, eu personal am rezerve și nu suntem la momentul la care să discutăm despre astfel de măsuri, pentru că suntem la începutul etapei de vaccinare. Dacă trece o anumită perioadă suficientă de timp în care oamenii au posibilitatea să opteze și să beneficieze de vaccin și vedem care este procentul de vaccinare, atunci putem să deschidem această discuție”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că s-a opus „deocamdată” introducerii certificatelor de vaccinare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că s-a opus „deocamdată” introducerii certificatelor de vaccinare – așa-numitele „pașapoarte de vaccin” – împotriva COVID-19 ca o condiție pentru a permite călătorilor internaționali să între în alte țări .

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
O bătrână l-a lăsat pe un om al străzii să doarmă o noapte în casa...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide