Cea mai mare pensie din Vaslui este de 11 ori salariul minim brut: Cine încasează suma uriașă

Cea mai mare pensie din Vaslui este de 11 ori salariul minim brut: Cine încasează suma uriașă
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/06/2022, 21:20

Cea mai mare pensie din județul Vaslui o încasează un fost judecător, care primește în fiecare lună aproape 28.000 de lei,  de peste 20 de ori mai mare decât pensia medie pe județ, respectiv 1.314 lei și de mai bine de 11 ori mai mare ca salariul minim brut pe economie în 2022, de 2550 lei.

Aceasta în condițiile în care Vasluiul are una dintre cele mai mici pensii medii din România, arată publicația locală Vremea Nouă.

Potrivit Casei Județene de Pensii Vaslui, la nivelul județului Vaslui sunt 103 beneficiari de pensii de serviciu, cei mai mulți fiind foști procurori și judecători.

Printre beneficiarii pensiilor de serviciu plătite de Casa Județeană de Pensii Vaslui se numără nu doar foști magistrați, ci și foști grefieri, foști aviatori și foști angajați ai Curții de Conturi.

Un fost judecător primește cea mai mare pensie din județul Vaslui
În România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbați 65 de ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, însă categoriile de angajați menționate mai sus se pensionează la o vârstă mult mai mică.

Dintre beneficiarii de pensii speciale din județul Vaslui, 54 sunt pensionari din categoria magistraților, cu o pensie medie de 18.629 lei, 40 de foști grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentariști, grefieri arhivari, grefieri registratori și specialiști IT, cu o pensie medie de 4.477 lei, șase foști angajați ai Curții de Conturi, cu o pensie medie de 8.450 lei și trei foști aviatori, cu o pensie medie de 11.750 lei.