Cîmpeanu: Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU care să permită permisă prezenţa fizică în unitățile de învăţământ unde rata de incidenţă este sub trei la mie

Cîmpeanu: Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU care să permită permisă prezenţa fizică în unitățile de învăţământ unde rata de incidenţă este sub trei la mie
Sorin Cîmpeanu/ Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 18/11/2021, 18:56

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în acest moment, experții din CNSU și Ministerul Sănătății pregătesc o hotărâre prin care ar putea fi permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub trei la mie, independent de rata de vaccinare a cadrelor didactice și a personalului auxiliar din învățământ.

„Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU prin care MEN şi Ministerul Sănătății sunt abilitate să modifice ordinul comun, astfel încât să fie permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub trei la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învăţământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației susține că sunt 1.724 de localităţi din România în care rata de incidență a scăzut sub trei la mie.
„Apreciez evoluţia ratei de vaccinare în rândul personalului din învăţământ, apreciez ca fiind important progresul făcut la vaccinarea elevilror”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Până în acest moment 407.000 elevi sunt vaccinaţi împotriva-Covid-19, reprezentând 33% din numărul total de elevi eligibili, cu vârsta peste 12 ani.

Ministrul a precizat că în cazul în care se va depista un test pozitiv la testele de saliva, ele vor fi dublate și de un test RT-PCR.

„Dacă testul de salivă este pozitiv şi se face testul PCR, elevul aduce rezultatul acestuia – dacă este negativ continuă cu prezenţă fizică. Dacă nu se face testul sau testul PCR confirmă testul de salivă, elevul rămâne la domiciliu 14 zile”, a precizat el.

Cîmpeanu susține că va fi nevoie de acordul părinților pentru ca testele să fie efectuate în școli de către cadrele didactice.

„Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii”, spune ministrul.

Ministrul a precizat că fiecare elev ar putea primi două teste de salivă săptămânal, care pot fi administrate acasă de către părinți sau în școală de către profesori. De asemenea el a transmis că va rămâne la decizia unităților de învățământ dacă au condiții pentru testare sau nu.

„E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a afirmat Cîmpeanu.