Ciucă, la congresul PPE : „Aderarea României la spaţiul Schengen nu mai poate fi amânată. Îndeplinim toate criteriile necesare”

Ciucă, la congresul PPE : „Aderarea României la spaţiul Schengen nu mai poate fi amânată. Îndeplinim toate criteriile necesare”
sursa foto: Facebook/Nicolae Ciuca
Publicat: 01/06/2022, 19:29

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la congresul Partidului Popular European că aderarea României la spaţiul Schengen nu mai poate fi amânată, ţara noastră îndeplinind toate criteriile tehnice necesare în această privinţă.

„România a dovedit că poate securiza graniţele externe ale Uniunii Europene şi frontierele externe ale spaţiului Schengen. Acest lucru este spus şi de Comisia Europeană de peste zece ani şi este ceea ce spune Parlamentul European de foarte mult timp. România aşteaptă de zece ani să adere la spaţiul Schengen şi credem că această decizie nu va mai fi amânată”, a argumentat Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului a precizat că sunt necesare măsuri concrete pentru consolidarea Uniunii Europene în viitorul apropiat. Sporirea securităţii energetice a blocului comunitar este unul din principalele obiective.

De asemenea, Ciucă a afirmat că țara noastră susține obiectivul UE în ceea ce privește eliminarea dependenței de energia provenită din Rusia.

„România este pregătită şi angajată să contribuie la eforturile europene prin utilizarea gazelor naturale interne din Marea Neagră, prin investiţii în noi tehnologii în domeniul energiei nucleare şi al producerii de energie regenerabilă, dar şi prin eforturi de a consolida conectivitatea energetică în regiunea noastră.

Dată fiind presiunea la care sunt supuse, este de datoria noastră să ne coordonăm eficient pentru a acorda asistenţă Ucrainei şi Republicii Moldova în ceea ce priveşte nevoile energetice şi reducerea dependenţei prin conectivitate sporită”, a spus el.

Premierul României a mai adăugat că România este pregătită să majoreze bugetul pe apărare, iar în acest sens s-a aprobat deja un procent crescut  – 2,5% pentru Apărare.

„Trebuie să asigurăm resurse financiare adecvate pentru apărare prin instrumente specifice Uniunii Europene şi prin creşterea bugetelor naţionale. România a decis să-şi majoreze bugetul pentru apărare la 2,5% din PIB de anul viitor. Trebuie să consolidăm şi capacitatea Uniunii Europene de a gestiona provocările vremurilor noastre, în special în domeniile cibernetice şi hibride”, a afirmat Ciucă.

Un al treilea domeniu prioritar trebuie să fie securitatea alimentară, în contextul în care războiul din Ucraina a avut un impact direct asupra securităţii alimentare mondiale. Liderul PNL a amintit că România participă la eforturile comune de a facilita exporturile agricole ale Ucrainei prin Marea Neagră, inclusiv prin dezvoltarea unor noi capacităţi de infrastructură.

„Dragi colegi, PNL vrea să vadă că PPE rămâne cea mai mare forţă politică din Europa şi vă pot asigura că eu şi Partidul Naţional Liberal vom sprijini pe deplin acest obiectiv şi vom participa cu toată experienţa şi energia noastră”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase