Clienții unei mari bănci din România, lăsați fără niciun ban în CONTURI în doar câteva minute. Cum i-au păcălit hackerii

Clienții unei mari bănci din România, lăsați fără niciun ban în CONTURI în doar câteva minute. Cum i-au păcălit hackerii
Clienții unei mari bănci din România, lăsați fără bani în conturi / Sursa FOTO: pix4free.org
Publicat: 24/03/2023, 10:53

Clienții unei mari bănci din România au căzut victime atacului cibernetic dat de o grupare de hackeri. În doar câteva minute, conturile s-au golit de bani, iar acum păgubiții nu știu cum și dacă își mai pot recupera sumele.

Printre victime, și un bărbat care a rămas fără 16.000 de lei după ce a fost păcălit de hackeri.

„Am deschis contul de pe telefon și …”

Potrivit Antena 1, bărbatul și-a pierdut toate economiile în câteva zeci de secunde.

„Am primit un mail că am poprire pe cont. Am deschis mailul. Nu am făcut bine, dar asta e. S-a făcut roșu la semafor, am sunat la *200 că așa îmi scria în cont. Am vorbit cu domnişoara de la call center, mi-a zis că nu am nimic blocat, nu am nimic poprit. Tot eram la semafor cu mașina oprită zic hai să intru și pe cont. Am deschis contul de pe telefon și am constatat că nu mai am niciun ban în cont”, a povestit bărbatul.

Persoana păgubită este din Bucureşti. Banii nu au dispărut din sistem, potrivit sursei citate, ci au fost mutaţi în contul unui alt client, din Oradea. Însă, stupoare, şi acesta a rămas fără bani. „Au fost tranferați împreună cu banii pe care eu îi aveam înainte în cont. O tranşă de 6.000 și una de 15.000 de lei”, spune victima.

Clientul din Oradea susține că şi-a blocat toate conturile deținute la banca respectivă, dar fără succes. După două zile, i-au dispărut 15.000 de lei din conturi, bani transferați, nu se știe de către cine, în contul unei femei din altă localitate, iar de aici în contul altei femei. Într-un final, banii au fost mutaţi într-o altă bancă, iar cei în cauză au ajuns să facă reclamații la Poliție.

Expert cyber în cadrul Poliției, Sorin Stănică explică: „Există posibilitatea ca utilizatorul să fi accesat un site clonă. Ar mai putea exista o posibilitate să fi instalat în propriul dispozitiv un malware, un virus cum e cunoscut. Virus care are această capacitate de a accesa contul bancar al utilizatorului”.

Explicațiile băncii în cauză

Dincolo de atacul de tip cibernetic, nu este exclusă nici varianta ca la mijloc să fie o fraudă pusă la cale chiar din interiorul băncii. Astfel, ca în orice anchetă de acest fel, oamenii legii verifică toate pistele.

Însă, punctul de vedere al băncii este categoric: exclus să fie o fraudă bancară! „Odată cu extinderea plăţilor online, apar şi metode tot mai sofisticate ale atacatorilor prin care abordează clienţii băncilor sau ale altor instituţii în vederea obţinerii informaţiilor personale și accesul la conturi/ aplicații. Băncile, la rândul lor, își intensifică eforturile pentru protecția și informarea clienților lor. Astfel, banca noastră desfășoară cu regularitate campanii de informare și conștientizare prin mai multe canale – newsletter (email, SMS), website-ul băncii”.

„Nu poți să pierzi practic accesul la cont fără să oferi datele. Există posibilitatea să te infectezi cu malware și prin accesarea unui link și ulterior descărcarea malware-ului pe dispozituvul respectiv, dar și prin accesarea unui atașament”, afirmă Mihai Rotariu, reprezentant DNSC.

Specialiştii în astfel de cauze susțin că hackerii născocesc metode noi de fraudare și care sunt din ce în ce mai convingătoare. În ultimele luni, s-au înmulțit atacurile cibernetice în care sunt folosite sigla şi însemnele mai multor instituţii de stat, printre care Poşta Română, Poliţia Română sau ANAF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imaginile groazei cu Dana Roba măcelărită de propriul soț. Polițiștii au găsit-o aproape inconștientă în...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
NU mai pot avea PERMIS DE CONDUCERE! Anunț de ultim moment pentru toți șoferii din...
Trauma lui Stephan Pelger. Răpit, bătut și jefuit
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului