Coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru ținerea facturilor la energie sub control. Ce măsuri vor fi adoptate

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru ținerea facturilor la energie sub control. Ce măsuri vor fi adoptate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/02/2022, 16:42

Liderii coaliției de la guvernare au convenit marți o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în contextul creșterii prețurilor energiei.

Astfel, facturile vor fi plafonate și în aprilie, iar în acest timp, prețurile pentru energia electrică vor fi cel mult 0,8 lei per kwh, respectiv 0,31 lei per kwh pentru gazele naturale, informează G4Media.

Totodată, accizele la carburanți ar urma să fie înjumătățite timp de trei luni.

Coaliția propune și o nouă modificare pe piața energiei. Astfel, în cazul contractelor pe termen lung privind furnizarea de energie electrică, ar urma ca 20% din prețul contractului să fie plătit în avans, astfel încât să fie eliminată specula.

De asemenea, liderii coaliției vor discuta cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a identifica soluții pentru reglementarea prețurilor la energie.

Propunerea privind carburanții, confirmată de ministrul Finanțelor

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a confirmat, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, propunerea privind reducerea accizei la carburanți, pentru menținerea sub control a prețurilor acestora.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu.

Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii.

Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populația și firmele românești de impactul crizei energetice. Aceasta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, a scris ministrul Adrian Câciu.