Consiliul Europei: Companiile nu trebuie să utilizeze recunoașterea facială pentru angajarea și concedierea personalului

Consiliul Europei: Companiile nu trebuie să utilizeze recunoașterea facială  pentru angajarea și concedierea personalului
Publicat: 27/01/2021, 22:16

Utilizarea tehnologiei pentru angajarea și concedierea persoanelor bazate pe dispoziție și personalitate ar trebui să fie interzisă.

Propunerea care va fi dezvăluita joi de Consiliul Europei

Utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială pentru angajarea și concedierea personalului pe baza stărilor lor de spirit, a personalității sau a nivelului de implicare la locul de muncă ar trebui să fie interzisă, conform propunerilor care vor fi dezvăluite joi de Consiliul Europei din 47 de țări.

Utilizarea datelor  de recunoaștere facială necesită consimțământ

Companiile private ar trebui, de asemenea, să obțină consimțământul specific al persoanelor fizice pentru utilizarea datelor lor de recunoaștere facială, conform planurilor văzute de Financial Times.

Planurile elaborate de un comitet de experți format din reprezentanți ai statelor membre ale consiliului nu sunt obligatorii, dar sunt și cele mai extinse propuneri din Europa pentru legislație privind recunoașterea facială. Consiliul Europei este gardianul drepturilor omului în regiune și cuprinde fiecare țară cu excepția Belarusului – și include Marea Britanie, Rusia și Turcia.

„Cu patruzeci de ani în urmă, Consiliul Europei a introdus primele standarde legale internaționale obligatorii pentru protecția datelor”, a declarat Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului. „Astăzi avem sarcina să ne asigurăm că tehnologia de recunoaștere facială respectă și drepturile la care suntem cu toții îndreptățiți prin lege.”

Utilizarea recunoașterii faciale pentru numirea personalului sau acordarea accesului la asigurări, educație sau poliție este potențial discriminatorie și ar trebui interzisă, spun propunerile.

Folosirea tehnologiei pentru a stabili rasa, sexul, religia, vârsta, sănătatea sau statutul social al oamenilor ar fi, de asemenea, interzisă, cu excepția cazului în care există garanții legale pentru a preveni discriminarea. Utilizarea de către entitățile private a tehnologiilor de recunoaștere facială ar necesita acordul explicit, specific, gratuit și informat al persoanelor ale căror date biometrice sunt prelucrate.

Comisia Europeană elaborează separat noi reguli pentru reglementarea inteligenței artificiale, cu legislația propusă așteptată în primul trimestru al acestui an.

Autoritățile de reglementare din Bruxelles sunt îngrijorate cu privire la potențialele încălcări ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor, inclusiv invazia vieții private, precum și discriminarea bazată pe sex sau pe ideologia politică.

Legislația vizează abordarea opacității modului în care funcționează algoritmii, pentru a evita părtinirea.

Oficialii UE au considerat inițial o interdicție generală a recunoașterii faciale timp de cinci ani în spațiile publice, dar au lăsat în schimb statelor membre să impună interdicția după o puternică opoziție din partea națiunilor din blocul comunitar..

Cu toate acestea, propunerile trec în continuare prin Parlamentul European, care va adopta în cele din urmă noile legi. Unii membri ai Parlamentului încă fac presiuni pentru interzicerea recunoașterii faciale în blocul comunitar.

Un amendament depus de Emmanuel Maurel din Partidul Socialist Francez și europarlamentarul francez de stânga Manon Aubry a cerut Comisiei Europene să ia în considerare interzicerea totală a utilizării tehnologiei de către agenții de aplicare a legii. De asemenea, a solicitat interzicerea „utilizării recunoașterii automate, în spațiile publice, a altor caracteristici umane, cum ar fi mersul, amprentele digitale, ADN-ul, vocea și alte semnale biometrice și comportamentale”.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Schimbare majoră la pensii! Ce se întâmplă cu taloanele de pensii? Anunțul momentului pentru milioane...
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....