Consiliul Europei: Companiile nu trebuie să utilizeze recunoașterea facială pentru angajarea și concedierea personalului

Consiliul Europei: Companiile nu trebuie să utilizeze recunoașterea facială  pentru angajarea și concedierea personalului
Publicat: 27/01/2021, 22:16

Utilizarea tehnologiei pentru angajarea și concedierea persoanelor bazate pe dispoziție și personalitate ar trebui să fie interzisă.

Propunerea care va fi dezvăluita joi de Consiliul Europei

Utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială pentru angajarea și concedierea personalului pe baza stărilor lor de spirit, a personalității sau a nivelului de implicare la locul de muncă ar trebui să fie interzisă, conform propunerilor care vor fi dezvăluite joi de Consiliul Europei din 47 de țări.

Utilizarea datelor  de recunoaștere facială necesită consimțământ

Companiile private ar trebui, de asemenea, să obțină consimțământul specific al persoanelor fizice pentru utilizarea datelor lor de recunoaștere facială, conform planurilor văzute de Financial Times.

Planurile elaborate de un comitet de experți format din reprezentanți ai statelor membre ale consiliului nu sunt obligatorii, dar sunt și cele mai extinse propuneri din Europa pentru legislație privind recunoașterea facială. Consiliul Europei este gardianul drepturilor omului în regiune și cuprinde fiecare țară cu excepția Belarusului – și include Marea Britanie, Rusia și Turcia.

„Cu patruzeci de ani în urmă, Consiliul Europei a introdus primele standarde legale internaționale obligatorii pentru protecția datelor”, a declarat Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului. „Astăzi avem sarcina să ne asigurăm că tehnologia de recunoaștere facială respectă și drepturile la care suntem cu toții îndreptățiți prin lege.”

Utilizarea recunoașterii faciale pentru numirea personalului sau acordarea accesului la asigurări, educație sau poliție este potențial discriminatorie și ar trebui interzisă, spun propunerile.

Folosirea tehnologiei pentru a stabili rasa, sexul, religia, vârsta, sănătatea sau statutul social al oamenilor ar fi, de asemenea, interzisă, cu excepția cazului în care există garanții legale pentru a preveni discriminarea. Utilizarea de către entitățile private a tehnologiilor de recunoaștere facială ar necesita acordul explicit, specific, gratuit și informat al persoanelor ale căror date biometrice sunt prelucrate.

Comisia Europeană elaborează separat noi reguli pentru reglementarea inteligenței artificiale, cu legislația propusă așteptată în primul trimestru al acestui an.

Autoritățile de reglementare din Bruxelles sunt îngrijorate cu privire la potențialele încălcări ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor, inclusiv invazia vieții private, precum și discriminarea bazată pe sex sau pe ideologia politică.

Legislația vizează abordarea opacității modului în care funcționează algoritmii, pentru a evita părtinirea.

Oficialii UE au considerat inițial o interdicție generală a recunoașterii faciale timp de cinci ani în spațiile publice, dar au lăsat în schimb statelor membre să impună interdicția după o puternică opoziție din partea națiunilor din blocul comunitar..

Cu toate acestea, propunerile trec în continuare prin Parlamentul European, care va adopta în cele din urmă noile legi. Unii membri ai Parlamentului încă fac presiuni pentru interzicerea recunoașterii faciale în blocul comunitar.

Un amendament depus de Emmanuel Maurel din Partidul Socialist Francez și europarlamentarul francez de stânga Manon Aubry a cerut Comisiei Europene să ia în considerare interzicerea totală a utilizării tehnologiei de către agenții de aplicare a legii. De asemenea, a solicitat interzicerea „utilizării recunoașterii automate, în spațiile publice, a altor caracteristici umane, cum ar fi mersul, amprentele digitale, ADN-ul, vocea și alte semnale biometrice și comportamentale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea