07:50
„Colegi din Ministerul Mediului, Apele Române (ANAR) şi Garda Naţională de Mediu (GNM) vor merge pe un plan de acţiuni, în etape, cu echipe mixte de control care să verifice obiectivele miniere – guri de mină, halde de steril, iazuri de decantare – unde există risc potenţial de poluare a resurselor de apă. Vreau să comunicăm transparent dacă astfel de exploatări sunt sau pot să devină surse de poluare difuză ori punctuală a apelor de suprafaţă şi subterane, dar şi a mediului în general”, transmite Mircea Fechet pe Facebook.
„Scopul este de a preveni alte dezastre de mediu, iar eu vreau să ne asigurăm că, în cazul în care se constată nereguli în ceea ce privește autorizațiile de mediu și cele de gospodărire a apelor sau abateri în funcționare (și mă refer aici în special la instalațiile de epurare înainte de evacuare și la iazurile de decantare, devieri ale unor cursuri pentru facilitarea extracției), toate măsurile de conformare sunt aplicate imediat. Fără excepții”, afirmă ministrul.
„Fosta platformă minieră Isipoaia din Suceava, mina Băiuţ, Baia Mare şi Baia Borşa din Maramureş, ca să dau doar câteva exemple, sunt locuri în care lipsa de acţiune în punerea în siguranţă a galeriilor miniere a dus la catastrofe ecologice. Unda de poluare a ajuns fie pe teritoriul unor arii naturale protejate, fie în Tisa, Dunăre sau Marea Neagră”, explică Mircea Fechet.
„Cine administrează, exploatează şi extrage resursele naturale nu are voie să ignore sistematic avertismentele specialiştilor, sub pretextul lipsei de bani pentru investiţii care ţin de siguranţa obiectivului, a celor care lucrează în exploatare şi a turiştilor. Mediul nu e o resursă infinită, iar cine îl distruge, plăteşte. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Praid. Colegii de la Apele Române sunt în teren, evaluează daunele, care se vor adăuga celor provocate comunităţii locale”, mai spune ministrul Mediului.