Motivul pentru care Coreea de Nord amenință Coreea de Sud cu arme nucleare. „Va deveni o țintă”

Motivul pentru care Coreea de Nord amenință Coreea de Sud cu arme nucleare. „Va deveni o țintă”
Foto - caracter ilustrativ: Profimedia Images
Publicat: 05/04/2022, 22:55

Coreea de Nord se opune războiului, dar ar folosi arme nucleare dacă ar fi atacată de Coreea de Sud, a declarat – marți – Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un, într-un avertisment despre care analiştii spun că vizează probabil viitorul președinte conservator al Sudului.

Kim Yo Jong, un înalt oficial al guvernului și al partidului de guvernământ, a declarat că a fost o „foarte mare greșeală” ca ministrul Apărării din Coreea de Sud să facă remarci recente despre atacurile asupra Nordului, a informat agenția de presă de stat KCNA, citată de Antena 3.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Suh Wook, a declarat – vineri – că armata țării sale are o varietate de rachete cu rază, precizie și putere semnificativ îmbunătățite, cu „capacitatea de a lovi cu precizie și rapid orice țintă din Coreea de Nord”.

Ambele Coreei au sporit demonstrațiile de forță militară, după ce Coreea de Nord a testat o serie de rachete din ce în ce mai puternice în acest an.

De asemenea, oficialii din Seul și Washington se tem că s-ar putea pregăti să reia testarea armelor nucleare pentru prima dată din 2017, pe fondul blocării negocierilor.

Kim și un alt oficial nord-coreean au emis declarații anterioare duminică în care condamnau remarcile lui Suh și au avertizat că Phenianul va distruge ținte majore din Seul dacă Sudul întreprinde vreo „acțiune militară periculoasă”, cum ar fi o lovitură preventivă, informează Reuters.

Cel mai probabil, criticile lui Kim îl vizează președintele ales sud-coreean, Yoon Suk-yeol, care a cerut o apărare mai puternică împotriva amenințărilor nord-coreene, a declarat Rachel Minyoung Lee, analist al proiectului 38 North, cu sediul în SUA, care monitorizează Coreea de Nord.

Declarațiile sugerează că Phenianul pregătește publicul nord-coreean pentru o posibilă schimbare a relațiilor inter-coreene odată ce Yoon va prelua mandatul în mai, a adăugat Lee.

Săptămâna aceasta, o delegație a echipei lui Yoon a fost la Washington pentru a se întâlni cu oficiali americani, care și-au reiterat angajamentul de a apăra Coreea de Sud, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA de marți.

În declarația sa de marți, Kim a spus că Phenianul se opune războiului, care ar lăsa peninsula în ruine și nu consideră Coreea de Sud ca principalul său inamic.

„Dar dacă Coreea de Sud, din orice motiv – indiferent dacă este sau nu orbită de o judecată greșită – optează pentru o astfel de acțiune militară precum «lovitură preventivă» promovată de (Suh Wook), situația se va schimba. În acest caz, Coreea de Sud însăși va deveni o țintă”, a adăugat Kim.

Dacă armata sud-coreeană încalcă teritoriul Coreei de Nord, se va confrunta cu un „dezastru inimaginabil”, iar forța de luptă nucleară a Nordului va trebui să-și îndeplinească în mod inevitabil datoria, a spus ea, menționând că Sudul poate evita această soartă renunțând la orice „vis fantastic” de a lansa un atac preventiv asupra unui stat cu armate nucleare.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult