Corpul de CONTROL al Ministerului Agriculturii a ajuns la producătorii de legume din Glodeanu-Sărat. Ministrul Petre Daea s-a autosesizat în acest caz

Corpul de CONTROL al Ministerului Agriculturii a ajuns la producătorii de legume din Glodeanu-Sărat. Ministrul Petre Daea s-a autosesizat în acest caz
Sursa foto - caracter ilustrativ: Envato Elements
Publicat: 11/05/2023, 16:25

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a autosesizat după ce o anchetă a Poliției Județene Buzău a arătat că mai multe persoane din Glodeanu-Sărat au vândut și folosit substanțe chimice interzise pentru a forța coacerea roșiilor pe care le cultivau în sere și solarii.

Potrivit anchetatorilor, substanța în cauză este etilena. Aceasta nu este interzisă la nivelul Uniunii Europene, însă problema este că în România aceasta nu are omologare, deoarece singurul producător din țara noastră a decis, din rațiuni financiare, să nu mai prelungească omologarea.

Ministrul Agriculturii a decis să trimită Corpul de control în Buzău, iar inspectorii au prelevat probe care urmează să fie analizate în perioada următoare, informează Pro TV.

„În contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind utilizarea de produse de protecţie a plantelor cu încălcarea prevederilor legale, astăzi, 11 mai 2023, vor fi desfăşurate controale în bazinul legumicol Glodeanu Sărat cu participarea reprezentanţilor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău şi autorităţilor publice locale. Vor fi prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, Direcţia Agricolă Buzău.

Producătorii care încalcă regulile riscă să rămână fără subvenții

Petre Daea a declarat că producătorii care decid să folosească în exces această substanță riscă să rămână fără subvenții.

„În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a declarat Petre Daea.

Sezonul roșiilor românești a început, piețele fiind pline cu legume îmbietoare, numai bune de mâncat. Însă, cât de sănătoase sunt acestea?

Atunci când îți dorești să cumperi roșii, trebuie să fii atent la forma acestora.  Dacă legumele sunt țuguiate, ar trebui să îți pui câteva întrebări.

Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.

„Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii