Craiova MAXIMA vs ”echipa Parlamentului”, pe stadionul ”Jane Nițulescu” din Caracal. Lung, Cămătaru și Geolgău se reunesc într-un meci omagial

Craiova MAXIMA vs ”echipa Parlamentului”, pe stadionul ”Jane Nițulescu” din Caracal. Lung, Cămătaru și Geolgău se reunesc într-un meci omagial
Publicat: 11/05/2024, 21:20

Stadionul din Caracal va găzdui, duminică, în memoria celui căruia îi poartă numele, „marele om de fotbal Jane Nițulescu”, un meci între Craiova Maxima și echipa Parlamentului. Stadionul ”Jane Nițulescu” este înconjurat de grădina botanică, Parcul Constantin Poroineanu, un fel de Romanescu în Craiova, donat urbei de marele latifundiar, filantrop, un personaj cu un destin tragic. Fără de el, Caracal n-ar fi avut loc de joacă, adică parcul în care să se împământenească Jane.

  • Jean Niţulescu a fost cel care a rezolvat mai multe transferuri de jucători la Universitatea Craiova în anii 1990-2000, inclusiv pe cel al lui Gică Craioveanu, de la Severin.
  • Jean Nițulescu este omul care l-a adus pe Ilie Balaci ca antrenor la Universitatea Craiova și a contribuit la transferul lui Cristi Chivu de la Știința la Ajax Amsterdam. Chivu juca la U Craiova după ce fusese transferat, tot de Jean Nițulescu, de la CSM Reșița.

Drama Poroinenilor

Povestea, legenda, spune că, în timpul studenţiei sale pariziene, bătrânul Constantin Poroineanu ar fi avut, după o petrecere cu prelungiri, o aventură de o noapte cu o jună franţuzoiacă. Întors în ţară, acesta izbuteşte, în doar câţiva ani, să devină stăpânul unei averi fabuloase ce se întindea din Dâmboviţa până dincolo de Romanaţi.

La 20 de ani după aceea, vine rândul fiului său cel mare să ia calea Oraşului Luminilor, unde acesta cunoaşte o fată cu care se însoară şi cu care pleacă în România să o prezinte părinţilor, mai ales că aceasta era deja însărcinată. Din poveştile acesteia puse cap la cap cu cele ale bătrânului Poroineanu rezultă o înfiorătoare tragedie, anume că fata era tot copilul boierului, provenită din acea amintită aventură din urmă cu două decenii.

Urmarea depăşeşte scenariul oricărei telenovele. Tinerii, care aflaseră că sunt fraţi, decid să se sinucidă; junele Poroineanu o împuşcă pe ea, apoi îşi trage sieşi un glonţ în cap. Năpădit de durere, bătrânul boier îşi adună puterile şi îi înmormântează pe cei doi tineri răpuşi de o iubire blestemată, îi comandă lui Romanelli monumentul funerar păstrat până astăzi, apoi se sinucide şi el, însă nu înainte de a lăsa prin testament primăriei din Caracal întreaga sa avere.

Cu respectivii bani, edilii de atunci ai fostei reşedinţe a Romanaţiului au amenajat un superb parc natural, unul dintre cele mai frumoase din această regiune a Europei, o veritabilă minune a urbei, care poartă numele lui Constantin Poroineanu până în ziua de azi, aşa cum stă atestat pe frontispiciul de la intrarea dinspre celebrul Teatru Naţional.

Vezi AICI Monumentul funerar al Poroinenilor din Cimitirul Bellu

Componența echipelor care se vor înfrunta pe Stadionul ”Jane Nițulescu” din Caracal

Meciul este programat să înceapă duminică 12 mai 2024, de la ora 11.00.

Organizatorii au anunțat următoarele componențe ale celor două echipe:

Craiova Maxima:

  • Lung, Negrila, Ungureanu, Cartu, Săndoi  Cămătaru, Geolgău, Țicleanu, Donose, Mogoșanu, Cristescu, Vancea, Frasineanu, Ad Popescu, Calafeteanu

Echipa Parlamentului:

  • Adrian Chesnoiu – deputat,
  •  Gheorghe Nacov – deputat,
  • Giureci Slobodan – deputat
  • Ionel Floroiu – deputat
  • Nicolae Georgescu – deputat
  • Silviu Macovei – deputat
  • Marius Humelnicu – senator
  • George Dumitrică- s. gen. adj. C. Dep.
  • Emanoil Savin – fost senator
  • Stănescu Alexandru – fost deputat
  • Remus Munteanu – deputat

Stranieri (invitați) echipa Parlamentului:

  • Marius Oprescu – președintele CJ Olt
  • Lucian Bute – campion mondial la box
  • Daniel Oprescu – antrenor CSM Slatina

Stadionul ”Parc” din Caracal este acum ”Jane Nițulescu”

Începând cu luna aprile a acestui an, Stadionul din Parcul Constantin Poroineanu din Caracal poartă numele cunoscutului și apreciatului om de fotbal Jane Nițulescu.

„Ionel Dumitru Nițulescu, cunoscut de către cetățenii municipiului Caracal ca «Jane Nițulescu», născut pe 13 octombrie 1951, în Văleni, județul Olt, a avut o carieră profesională impresionantă, cu o vechime totală în muncă de 51 de ani, contribuind semnificativ la dezvoltarea sportului în Caracal și în împrejurimi. Activitatea sa în domeniul sportiv, în calitate de președinte și vicepreședinte al unor importante cluburi de fotbal din țară, a avut un impact profund asupra promovării sportului și a talentelor locale pe scenele naționale și chiar internaționale”,se spunea în raportul de specialitate înaintat spre aprobare Consiliului Local  Caracal.

Hotărârea de atribuire a denumirii „Jane Nițulescu” Stadionului municipal din Caracal a fost luată de către Consiliul Local al municipiului, în ședința ordinară a lunii martie, la propunerea deputatului Adrian Chesnoiu.

Cine a fost Jane Nițulescu

Ionel Dumitru (Jane) Nițulescu a încetat din viață în prima zi a anului 2024, la vârsta de 72 de ani. De-a lungul anilor , a fost președinte sau vicepreședinte la Universitatea Craiova, Extensiv Craiova, FC Caracal sau Alro Slatina.

A fost conducător al Universităţii Craiova în anii ’90, în diverse funcţii, îndeosebi cea de vicepreşedinte al clubului, deţinută şi în 1991, când Ştiinţa a devenit pentru ultima dată campioană a României.

Oltenii au realizat eventul în acel an, echipa fiind pregătită de Sorin Cârţu, Ion Oblemenco era director tehnic, preşedinte era Marcel Popescu şi vicepreşedinţi, Petre Deselnicu şi Jean Niţulescu.


CITEȘTE ȘI:

FOTO EXCLUSIV | Pantheonul Bellu. Tezaurul României, obiectiv turistic, academie de artă, istorie, litere, ştiințe politice sau sociologie în aer liber și la picioarele oricărui trecător

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
13 judeţe, sub avertizare de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în următoarele ore. Vreme severă...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Prima reacție a tatălui lui Sebastian, după ce judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată: „Am...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Hyundai România derulează o campanie de rechemare în service. Ce modele sunt vizate?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Vladimir Putin a luat decizia finală. S-a terminat totul. A dat ordin
Chefi la cuțite. Ce se întâmplă, de fapt, în culise cu noii jurați
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Soția lui Sorin Anghel povestește clipele de groază prin care a trecut în noaptea în...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
×