Cresc șansele României la SCHENGEN după ce Austria și-a schimbat retorica. „Pachetul” cu Bulgaria, o nouă barieră

Cresc șansele României la SCHENGEN după ce Austria și-a schimbat retorica. „Pachetul” cu Bulgaria, o nouă barieră
Foto caracter ilustrativ
Publicat: 24/10/2023, 10:57

România ar putea adera la spațiul Schengen din 2024, după ce opoziția dură a Austriei „pare” că s-a schimbat, însă țara noastră ar putea întâmpina o altă „veche” problemă – opoziția Olandei față de Bulgaria cu care suntem luați la „pachet” pentru aderare.

Ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la B1 TV că Austria nu mai ridică probleme în ceea ce privește România, însă susține în continuare că Spațiul Schengen necesită reforme temeinice.

„Austria nu mai ridică problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale „Ce este nou este că, în cadrul JAI, Austria nu mai pune problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. Este adevărat că Austria a menționat în continuare că Spațiul Schengen trebuie reformat, dar într-un ton moderat, fără a pune în discuție situația țării noastre”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

De asemenea, ministrul Predoiu care va fi față-n față cu ministrul austrial al Internelor la Consiliul JAI in decembrie a precizat că nu dorește să creeze așteptări „exagerate” în privința aderării țării noastre la Schengen: „Rămâne de văzut care vor fi pozițiile Austriei față de problema generală a Spațiului Schengen, pentru că în ceea ce privește România, nu mai există subiect de discuție”.

Aderarea României la Schengen, în atenția Consiliului JAI din decembrie

Întrebat despre perspectivele noastre la Consiliul JAI din decembrie, ministrul a menționat că situația va fi adusă în atenția Consiliului atunci când votul tuturor statelor membre va fi asigurat. În ceea ce privește Bulgaria, aceasta continuă dialogul cu Olanda și trebuie să implementeze mai multe reforme în sistemul judiciar.

„Aș clarifica chestiunea controalelor de la frontieră în interiorul Schengen, spunând că acum Codul frontierelor Schengen permite reintrodcerea temporară a unor controale la frontiere interne în cazul unor evenimente majore sau de motive de securitate.

Până acum au existat astfel de controale interne între câteva state membre, recent s-au adăugat unele noi pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală. Deci nu e vorba de o suspendare a Spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frointierelor Schnegen.

E foarte adevărat că în cadrul JAI, dna comisar Johansson a opinat faptul că aceste reguli trebuie revăzute pentru a se elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale, deci pentru a se introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne.

Este foarte adevărat că dna comisar Johansson din cadrul JAI a susținut că aceste reguli trebuie revizuite pentru a elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale, adică pentru a introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne”, a declarat Cătălin Predoiu.

Predoiu spune că țara noastră a făcut progrese remarcabile în combaterea migrației ilegale, iar Austria a observat acest lucru.

„Adevărul este că în cadrul JAI s-a discutat despre un barometru al Spațiului Schengen și, la solicitarea României în cadrul CoReper înainte de JAI, au fost revizuite progresele înregistrate de România și Bulgaria în combaterea migrației ilegale.

În mod unanim a fost apreciat faptul că România a obținut progrese mai mult decât remarcabile în ultimele luni în combaterea migrației ilegale, desfășurarea unoe proiecte-pilot cu Serbia, Ungaria, în plan bilateral cu Austria, alte programe-pilot cu R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, deci cu toți vecinii noștri, cu scopul creșterii performanței în combaterea migrației ilegale. Cifrele obținute de România în ultimul an au fost remarcabile.

Toate țările, inclusiv comisarul, inclusiv Austria au remarcat faptul că acum nu sunt probleme de migrație ilegală cu românii. Deci România are un sprijin foarte puternic în acest moment”, a spus ministrul de Interne.

Reticența Olandei față de Bulgaria ar putea bloca în continuare aderarea României la Schengen

Predoiu a subliniat că Bulgaria se află acum într-un „dialog mai intens” și mai aplicat cu Olanda cu privire la un număr de reforme pe care trebuie să le implementeze în sistemul judiciar în perioada următoare.

„Pentru România, aceste chestiuni nu mai sunt subiect de discuție. Acest capitol a fost închis încă de anul trecut. Acum România nu mai are probleme de discutat în ceea ce privește Justiția sau controlul frontierelor. Toată lumea este de acord că îndeplinim aceste criterii”, a spus Predoiu.

Țările de Jos nu-și vor retrage veto-ul asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat pentru radioul public bulgar (BNR) ministrul pentru migrație al regatului, Eric van der Burg.

După Consiliul Justiție și Afaceri Interne de la Luxemburg, el a răspuns succint: „Situația din acest moment nu s-a schimbat și nu văd să se schimbe pe termen scurt”, scrie Novinite.

Ministrul van der Burg a declarat din nou că insistă asupra unei misiuni în Bulgaria înainte de a se lua o decizie finală a țării sale: „În primul rând, dorim o misiune independentă care să stabilească faptele. Apoi așteptăm un raport al Comisiei Europene, în care să fie scris: Ei nu numai că au adoptat legile necesare legate de statul de drept, dar le și pun în aplicare”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator