Crește numărul cazurilor de gripă raportate în ultima perioadă / De ce nu declară autoritățile epidemie. Alexandru Rafila: „Nu vreau să ne întoarcem în niciun fel la carantină și izolare” | FOTO, VIDEO

Publicat: 05/01/2023, 16:23

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că numărul de cazuri noi de infectare cu virus gripal a crescut în ultimele trei săptămâni analizate.

Potrivit acestuia, procentul de cazuri pozitive din totalul testărilor a ajuns în ultima săptămână a anului trecut la 37%.

Cu toate acestea, ministrul spune că autoritățile au decis să nu declare o epidemie de gripă la nivel național.

De asemenea, Rafila a explicat că sezonul gripal a apărut mai devreme de această dată, chiar cu câteva săptămâni.

„Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (…) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă. Este a treia săptămână epidemică”, a explicat ministrul.

Sursa: Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila: Suntem în stare de alertă epidemică

În cadrul conferinței de joi, ministrul a atras atenția că România se confruntă cu o alertă epidemică, dar nu a declarat epidemie de gripă în mod oficial.

Potrivit lui Rafila, declararea unei epidemii ar putea duce, potrivit unei legi adoptate în Parlament. Este vorba despre legea nr. 136 din 18 iulie 2020 (republicată) privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

„Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă.  Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii. Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână. Ea este mai devreme decât în alte perioade”, a declarat ministrul.

Sursa: Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila a spus că este adeptul recomandărilor în locul restricțiilor.

„Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare. Avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale. În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție. Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție”, a spus Rafila.

Măsurile recomandate de Ministerul Sănătății sunt următoarele:

Sursa: Ministerul Sănătății

Informațiile prezentate de Alexandru Rafila joi pot fi accesate AICI.

Alexandru Rafila susținea că este posibil ca autoritățile să impună o serie de restricții populației din cauza creșterii numărului de cazuri de viroze respiratorii și gripă.

De exemplu, ar putea fi limitat accesul aparținătorilor în spitale și impunerea utilizării echipamentelor de protecție pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii. Însă orice decizie va fi luată de fiecare manager de spital în parte, susține Alexandru Rafila.

„Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel naţional. El, practic, adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate. Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă” – Alexandru Rafila.

Între timp, Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor cu care pacienții români le pot înlocui pe cele care nu se găsesc în această perioadă. Citește mai mult…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari