Crin Bologa, șeful DNA: ”Cei anchetați și trimiși în judecată pentru evaziune fiscală vor putea să plătească și vor scăpa”

Crin Bologa, șeful DNA: ”Cei anchetați și trimiși în judecată pentru evaziune fiscală vor putea să plătească și vor scăpa”
Crin Bologa, șeful DNA: ”Cei anchetați și trimiși în judecată pentru evaziune fiscală vor putea să plătească și vor scăpa” | Foto - Mediafax - Alexandru Dobre
Publicat: 21/05/2021, 11:19
Actualizat: 21/05/2021, 11:22

Crin Bologa – procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – a abordat, într-un interviu, mai multe subiecte esențiale în ceea ce privește corupția în sistemul judiciar din România, dar și proiectul prin care ar urma să fie modificată legea evaziunii fiscale.

Șeful DNA a transmis că lupta împotriva corupției la nivel înalt, în țara noastră, nu înregistrează încă rezultate notabile, iar corupția din Justiție, deși redusă, există și nu putea să dispară într-un timp scurt.

Crin Bologa a avertizat, în timpul interviului, că obiectivul principal al luptei împotriva corupției ar fi acela de a obține rezultate ”în toate domeniile”.

Crin Bologa: ”O stimulare a activității infracționale”

Crin Bologa a mai declarat că legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare – dacă plătesc prejudiciul – ar putea, de fapt, să aibă un efect contrar, respectiv să îi încurajeze pe infractori.

Modificările aduse legii evaziunii fiscale vor ajuta, este adevărat, la recuperarea prejudiciilor, spune șeful DNA, numai că – din punctul său de vedere – infracționalitatea poate fi ”stimulată”, iar cei anchetați și trimiși în judecată vor plăti și ”vor scăpa”.

”Va ajuta la recuperarea prejudiciilor dar eu cred că va și stimula infracționalitatea. Și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public. O stimulare a activității infracționale. Acum se discută public că se va modifica această lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită până azi, sau până va intra în vigoare modificarea, cei anchetați și trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa”, a declarat Crin Bologa, șeful DNA, în timpul emisiunii ”Piața Victoriei” de la Europa FM.

Curtea Constituţională a României a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale

La sesizarea Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ICCJ),  Curtea Constituţională a României a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale – proiect care a fost iniţiat la sfârşitul anului 2017 şi adoptat de Camera Deputaţilor în decembrie 2020 -, iar principalele modificări sunt următoarele:

  • Prevederea amenzii alternativ cu închisoarea  pentru infracţiunea de evaziune fiscală  şi pentru infracţiunile conexe (n.red. – stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la buget  ori compensări datorate bugetului).
  • Dacă în cursul procesului penal, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, se poate aplica amenda.
  • Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, se aplică tot  amenda.
  • Introducerea  unei cauze de nepedepsire, astfel că nu va fi pedepsit cel care a săvârşit infracţiunea de evaziune fiscală dacă în cursul procesului penal, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, va achita prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, plus dobânzi şi penalităţi este acoperit integral.
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...