Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a efectuat o serie de controale în mai multe magazine din Pitești, descoperind abateri grave de la normele de igienă. Printre neregulile constatate s-au numărat condiții insalubre de depozitare a mărfii și chiar vânzarea de hrană pentru câini către consumatori.
Acțiunea de control desfășurată de ANPC în județul Argeș, în perioada 27-28 martie, a vizat mai multe puncte de lucru din Dedulești, Morărești, Pitești și Cotmeana.
Șeful ANPC a subliniat că verificările vor continua în toată țara, iar măsurile vor fi aplicate fără ezitare acolo unde siguranța alimentară este pusă în pericol. În urma verificărilor, două unități comerciale au fost închise temporar pentru încălcări majore: brutăria „Dani” și mezelăria „Rador”, aflate la ieșirea din Pitești spre Brașov.
Mezelăria a fost sancționată pentru expunerea la vânzare a peste 600 de kilograme de carne alterată, unele produse fiind mucegăite și depozitate necorespunzător, alături de produse proaspete.
De asemenea, inspectorii ANPC au descoperit 150 de kilograme de carne păstrată în congelator, despre care comercianții susțineau că era destinată animalelor, însă era ținută în același spațiu cu produsele pentru consum uman.
„Dacă este pentru căței, faceți un magazin de căței, nu pentru oameni”, a declarat Piedone, hotărând închiderea unității pentru o perioadă de șase luni, timp în care trebuie remediate toate problemele identificate.
1. SC SAN RESTAURANT SRL, punct de lucru Dedulești/ Morărești, jud.Argeș – produse alimentare depozitate/ păstrate în condiții improprii și/sau fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limita de consum – brânză telemea, mălai, pesmet; utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic.
2. SC SIBIV RAPID 2002 SRL, punct de lucru Dedulești/ Morărești, jud.Argeș – produse alimentare depozitate/ păstrate în condiții improprii și/sau fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum – brânză telemea rasă; utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic, porțiuni limitate de pavaj deteriorat, lipsă informații aditivi alimentari.
3. Brutărie Patiserie Dani Pan SRL – Pitești/ Argeș
Prestarea serviciilor la Dani Pan SRL a fost oprită temporar, până la remediere deficiențelor constatată de catre reprezentantii ANPC.
4. SC Satbos SRL, punct de lucru Dedulesti/ Morărești, jud.Argeș – carne de porc, (fleică, cotlet) depozitate/ păstrate în conditii improprii și/sau fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limita de consuma.
5. SC Comdivers SRL, punct de lucru Dedulesti/ Morărești, jud.Argeș – carne de porc și pui, produse lactate – cașcaval, brânză dulce – produse de panificație fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum; produse pregătite – clătite, cartofi prăjiți – depozitate în blocul alimentar, pentru a fi utilizate în ziua următoare, bucăți de carne (burtă) fiartă porționată și păstrată în recipiente mici de plastic, pastrată pentru a fi ulterior utilizată la servirea ciorbei de burtă.
6. SC Rador A&E SRL Pitești/ Argeș – unitate desfacere produse alimentare, carne și produse din carne; produse cu modificări organoleptice fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limita de consum; spațiile frigorifice de depozitare și expunere la comercializare sunt uzate moral, deteriorate, prezintă urme grosiere de mizerie, precum și sisteme de închidere – acces vitrină – improprii, improvizate – Activitatea de vânzare a fost oprită temporar până la remediere deficiențelor constatată de către reprezentantii ANPC
7. Motel Restaurant Waterside Retreat SRL – sat Lințesti, comuna Cotmeana/ jud.Argeș – în blocul alimentar au fost identificate carne de porc și pui, produse lactate – cașcaval, brânză dulce – produse de panificație fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum, produse cu data durabilității minimale sau data limită de consum depășită, utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente/ instrumente improprii din plastic și/sau lemn.
În unitatea de cazare, în două din camerele verificate, s-a constatat existența unor urme de infiltrații de umezeală în zona plafonului/ plafon cu tencuiala deteriorată, decojită, urme de praf, lipsa plase de țânțari la ferestre, filtrele din dotarea aparatelor de aer condiționat nu erau igienizate corespunzator, existenta unei veioze cu cablul de alimentare deteriorat.
CITIȚI ȘI:
„Pitești, Pitești, uite ce mănânci!” ANPC a împărțit amenzi, în Argeș, de 300.000 lei