Criza din sistemul bancar american provoacă un CUTREMUR pe burse

Criza din sistemul bancar american provoacă un CUTREMUR pe burse
Publicat: 13/03/2023, 14:43

Acțiunile băncilor europene, dar nu numai acestea, s-au prăbușit în tranzacțiile de luni dimineață, urmare a falimentelor din Statele Unite ale Americii. Silicon Valley Bank și Signature Bank au căzut, provocând cel mai puternic șoc pe piața financiară americană în ultima decadă.

Asemenea evenimente nu puteau trece fără să lase urme, iar efectele s-au văzut pe bursele europene încă de la prima oră a zilei de luni, 13 martie.

Scădere de 2,5% pe burse

Investitorii sunt „precipitați”, remarcă Financial Times, care scrie că piața europeană tremură din cauza a ceea ce se întâmplă în State, acolo unde autoritățile de reglementare au intervenit pentru ca prăbușirea Silicon Valley Bank să nu se răspândească în toată economia.

Indicele regional Stoxx 600 a scăzut cu 2,5%, în timp ce Credit Suisse a coborât cu 10%, iar Commerzbank a pierdut 12%. Și banca olandeză ING a pierdut 7,3%. Pe de altă parte, traderii au intrat în cursă pentru datoria suverană, randamentul bancnotei de doi ani a Trezoreriei SUA (sensibil la modificările ratei dobânzii) scăzând cu 0,4 puncte procentuale, la 4,1%. Și bondurile germane de 10 ani au scăzut cu 0,2 puncte procentuale, până la 2,2%.

După ce clienții s-au grăbit să retragă din depozite 42 de miliarde de dolari, de teama pierderii sumelor, autoritățile americane au preluat SVB, totodată venind și cu un plan care să liniștească piața.

Există un sentiment în piață, cum că Rezerva Federală a intervenit agresiv pentru a opri răspândirea problemelor, iar acest lucru nu se aplică și în Europa. Încep să apară fisuri și este o reamintire a faptului că, dacă ratele cresc, ar putea cauza probleme instituțiilor bancare”, a declarat Neil Shearing, economist-șef al grupului La Capital Economics, din Londra. Ca o dovadă a celor spuse, Shearing arată spre indicele FTSE 100, din Londra, care a scăzut cu 2,5% după ce Executivul britanic a confirmat că banca HSBC va prelua subsidiara din Regatul Unit a Silicon Valley Bank. Imediat, și CAC 40, din Paris, a scăzut cu 3%.

„Situația SVB este o reamintire că majorările Rezervei Federale au un efect, chiar dacă, până acum, economia a rezistat. Îngrijorările legate de câștigurile și bilanțurile bancare se adaugă, de asemenea, sentimentului negativ existent pe piețele de acțiuni. Recomandăm investitorilor care au ponderi peste nivelul de referință în finanțele globale să își revizuiască expunerea” – Mark Haefele, șef de operațiuni financiare la UBS Global Wealth Management

Cutremurul cu epicentrul în piața financiară americană s-a resimțit și pe piața asiatică, dar nu la aceeași intensitate. Indicele Topix, din Japonia, a pierdut 1,5%, în timp ce Hang Seng, din Hong Kong, a scăzut cu 2%. La Shanghai, în China, CSI 300 a crescut cu 1,1%, punctează CNBC.

HSBC a cumpărat filiala britanică a Silicon Valley Bank

Într-adevăr, Londra a decis ca HSBC să cumpere filiala britanică a Silicon Valley Bank printr-un plan de salvare privat facilitat de Guvern şi Banca Angliei. „Vânzarea privată va fi realizată fără să fie implicaţi contribuabilii britanici”, a precizat ministrul Economiei, Jeremy Hunt.

Dimineaţa aceasta, Guvernul şi Banca Angliei au facilitat o vânzare privată a Silicon Valley Bank UK către HSBC. Depozitele vor fi protejate, fără sprijinul contribuabililor. Am spus că ne vom îngriji de sectorul nostru tehnologic şi am acţionat cu urgenţă pentru a respecta această promisiune”, a spus Hunt, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Într-un comunicat remis Bursei din Hong Kong, acolo unde este cotată, HSBC (cea mai mare bancă din Europa şi care operează în principal pe piaţa asiatică) estimează la circa 1,400 miliarde lire (1,694 miliarde dolari) capitalul tangibil al filialei britanice a SVB.

Clienţii persoane fizice şi companiile care au depozite la Silicon Valley Banck UK vor putea avea acces la acestea în mod normal, insistă Executivul de la Londra.

„Banii tuturor celor care au depozite la SVBUK sunt în siguranţă şi protejaţi care urmare a acestei tranzacţii. Operaţiunile SVBUK vor continua în mod normal şi clienţii nu vor observa nicio modificare” – Banca Angliei

În altă ordine de idei, Comisia Europeană transmite că monitorizează situaţia după colapsul Silicon Valley Bank, care are o prezenţă extrem de limitată în Uniunea Europeană. „Am luat notă de reacţia decisivă şi rapidă a autorităţilor SUA. La nivelul UE, există o prezenţă extrem de limitată a Silicon Valley Bank şi suntem în legătură cu autorităţile competente relevante”, a precizat purtătorul de cuvânt al C.E.

Ce au făcut americanii

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) a anunţat că a transferat toate depozitele Silicon Valley Bank într-o bancă-punte nou creată, iar toţi cei care au depozite vor avea acces la banii lor începând de luni, 13 martie. Toţi clienţii SVB devin automat clienţii băncii-punte, care va desfăşura „activităţi bancare normale, inclusiv online”, a informat FDIC.

Fondul de garantare a depozitelor bancare a preluat vineri, 10 martie, controlul la Silicon Valley Bank, după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

În România, banca-punte reprezintă o instituţie de credit nouă, înfiinţată pe baza deciziei BNR şi deţinută de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Altfel, președintele Joe Biden promite că responsabilii pentru falimentul Silicon Valley Bank şi Signature Bank „vor fi traşi la răspundere”.

„Sunt ferm hotărât ferm să îi trag la răspundere pe cei responsabili pentru această mizerie. Poporul american şi companiile americane pot avea încredere că depozitele lor bancare vor fi acolo când vor avea nevoie” – Joe Biden

Luni, liderul de la Casa Albă va ţine un discurs pentru a-i asigura pe americani cu privire la sistemul bancar. „Voi comenta cum vom menţine un sistem bancar rezilient pentru a ne proteja redresarea economică istorică”, a insistat Biden.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Ce s-a întâmplat în culise după episodul negru de pe Național Arena, la concertul trupei...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Ancăi Molnar. Make-up artista a fost condusă pe ultimul drum...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
12.000 lei amendă. S-a stabilit prin lege că e interzis pentru români. Nu poți renunța
Comoara din stația de autobuz. Descoperirea uluitoare valoarează milioane de euro
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Chris Martin, cea mai sexy vedetă vegetariană din lume
×