CTP, despre „talpa” pusă de Austria aderării României la Schengen: „E vorba de o nedreptate jignitoare”

CTP, despre „talpa” pusă de Austria aderării României la Schengen: „E vorba de o nedreptate jignitoare”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)
Publicat: 06/12/2022, 20:50
Actualizat: 06/12/2022, 20:54

Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) a reacționat dur, marți, după ce cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că autoritățile de la Viena se opune aderării României la spațiul Schengen.

„Talpa pusă de Austria în ultimul moment intrării României în Schengen ține, înainte de politică, diplomație sau imigrație, de domeniul absurdului”, a scris gazetarul într-un editorial pentru Republica.ro.

CTP vorbește despre un „absurd geografic”, pentru că „România nu are graniță cu Austria” .

„Pentru cei 75.000 de imigranți ilegal care zic ministrul de Interne și cancelarul că au intrat în Austria nu poate fi vinovată România decât dacă aceștia au zburat pe calea aerului de la noi peste Ungaria sau Serbia, după cum arată datele europene Frontex”, notează gazetarul.

El susține că atitudinea Austriei este foarte diferită de cea a Olandei „care a dorit să verifice realitatea din România și și-a schimbat poziția”.

Potrivit acestuia, este vorba de un „«Așa vrem noi!»”, bazat pe nimic ca argumente și fapte, dar pe tema imigrației în bătălia de imagine din politica internă austriacă. Nici nu avem ce să demonstrăm, să încercăm să convingem, căci ni se refuză de plano orice argument”.

Cristian Tudor Popescu menționează și un absurd consensual, oferind un exemplu: „Să presupunem că nu exista acum decât Europa, nu și Uniunea Europeană. România ar fi avut aprobarea de a beneficia de reglementările de circulație Schengen din partea a 26 de țări, practic, a Europei. Nu vrea Austria? Asta e. Tirurile și persoanele venite din România ar ocoli rămășița imperiului habsburgic și Auf Wiedersehen (La revedere-n.r.)!…”.

„Însă, pentru că există UE și România este membru de 15 ani, o singură voce, Austria, poate să ne interzică intrarea în condiții Schengen în toată Uniunea Europeană! Greu de imaginat o situație mai nedemocratică. Și ce argument minunat li se oferă astfel suveraniștilor anti-UE, putiniștilor!…”

Gazetarul a catalogat decizia Austriei o nedreptate jignitoare și vorbește despre o desconsiderare la adresa românilor.

„Nu știu exact cât rău va face României și Bulgariei neadmiterea în Schengen prin răul plac al guvenului austriac. Dincolo de orice cifre, e vorba de o nedreptate jignitoare, de desconsiderare la adresa românilor. Iar ideea de Uniune Europeană va fi puternic lovită, pe aici, prin Estul «sălbatic», și nu de rachete rusești…”, a încheiat editorialul Cristian Tudor Popescu.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase