Te-ai gândit la ce trucuri apelează bucătarii pentru a pregăti o friptură perfectă? Un renumit chef, recomandat de Ghidul Michelin, a dezvăluit un secret care te ajută să prepari o mâncare delicioasă, rapidă, care să bucure papilele gustative.
Fernando Canales Etxanobe, chef cu două Stele Repsol, recomandat de Ghidul Michelin, a dezvăluit un truc pe care mulți ar trebui să îl cunoască. Bucătarul cu experiență a adus în atenție cum să pregătești o friptură perfectă, în câțiva pași simpli. Bărbatul, care deține un restaurant exclusivist, nu ratează oportunitatea de a oferi sfaturi în mediul online. Într-una dintre postări, a explicat cum prepari carnea, pentru a fi gustoasă și aromată.
Experimentatul bucătar a mărturisit că există câteva sfaturi care pot fi urmate, pentru a găti o carne aromată și delicioasă. De exemplu, atunci când este gătită carnea roșie, aceasta trebuie să fie „încă puțin mai caldă”, înainte de preparare. Carnea se scoate din frigider și se lasă 3-4 ore, la o temperatură constantă. Este important ca aceasta să fie gătită uniform, de aceea trebuie ca întreaga bucată să aibă o temperatură constantă.
Există o probabilitate ca bucata de carne să elimine mai multe lichide, odată ce intră în contact cu temperaturile ridicate. De aceea, ar fi indicat să nu fie gătită imediat după ce este dezghețată sau după ce este scoasă din frigider. O temperatură constantă poate să îi păstreze o textură fragedă.
Totodată, celebrul chef explică de ce este importantă temperatura potrivită la gătire. Carnea va fi gătită uniform, dacă tigaia atinge o temperatură ideală. De altfel, înainte de a pune carnea în tigaie, asigură-te că este uscată corespunzător. Pentru acest lucru poți folosi un prosop de hârtie. Întoarce bucata de carne și elimină excesul de lichid.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2Fcum-sa-pregatesti-o-friptura-perfecta-1280x854.jpg)
Cum să pregătești o friptură perfectă / sursă foto: Shutterstock
În același timp, pentru o gătire perfectă, ar fi ideal să folosești o tigaie calitativă. Dacă apar puncte reci, carnea nu se va găti corespunzător. Tigaia care prezintă un strat antiaderent ar putea fi potrivită, susține bucătarul.
De asemenea, atenția trebuie să fie îndreptată și către modul în care este folosit uleiul. Ar fi ideal ca bucata de carne să fie unsă cu puțin ulei de măsline, pentru o rumenire uniformă. Totodată, asigură-te că nu încarci tigaia, atunci când prepari carnea. În caz contrar, temperatura tigăii poate să scadă, iar alimentul nu va mai fi rumenit uniform.
Sarea poate fi adăugată după gătire (în cazul fileurilor subțiri) sau înainte (dacă fileurile de carne sunt mai groase). Pentru a intensifica gustul mâncării, poți folosi sare grunjoasă. Se masează carnea înainte de a fi adăugată în tigaie, arată Adevarul.ro.
Trucul pentru a reduce consumul de combustibil cu 10%. Recomandările experților
Sursă foto: Shutterstock (caracter ilustrativ)