Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării, le-a recomandat joi rectorilor universităţilor din România să organizeze sesiuni de admitere care să corespundă unor bune practici de la una sau mai multe universităţi din Top 500.
Reamintim c[ 13 universități românești apar în cea mai nouă ediție QS World University Ranking, publicată pe data de 5 iunie 2024.
Doar două – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București,ambele în creștere – figurează în top 1.000 al reputatului clasament internațional Quacquarelli Symonds, cu mult înaintea celorlalte – sub pragul de 1.200, din totalul de 1.500 de instituții de învățământ superior ierarhizate.
Clasamentul QS se bazează pe factori precum reputația academică, reputația angajatorului, citările pe facultate, raportul studenți/facultate, proporția de cadre didactice internaționale și proporția de studenți internaționali.
„Rectorii şi universităţile au autonomie universitară. Ministerul trebuie să păstreze autonomia universitară că nu este bine să intri peste această libertate academică şi autonomie, că uneori poţi să ajungi la abuzuri sau situaţii care nu sunt după bune practici internaţionale. Mesajul este acesta: să organizeze admiterea la diverse specializări într-o filosofie care să corespundă unor bune practici de la una sau mai multe universităţi din Top 500.
Altfel spus, nu vreau să discut dacă trebuie să fie examen din materii de specialitate, dacă trebuie să fie examen pe bază de dosar, dacă trebuie să fie interviu motivaţional sau alte lucruri de diverse tipuri, ci dacă cineva mă întreabă sau cineva îl întreabă pe conducătorul specialităţii cum e admiterea la voi şi de ce să poată indica o universitate de referinţă care are ceva în aceeaşi logică”, a explicat ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Educației a precizat că admiterea nu trebuie să fie la fel cu a universităţilor din Top 500, însă ea trebuie să aibă aceeaşi „filosofie.”
„Eu nu spun că trebuie să fie identic, dar să fie cu aceeaşi filosofie. Atunci cred că scăpăm şi noi de dezbaterea de multe ori sterilă cum trebuie să fie examenul la universitate şi fiindcă unii au filosofia că trebuie să fie scris din materii de specialitate, că alţii trebuie să fie mai deschis fiindcă este Bologna”,a afirmat Daniel David.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat că la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în perioada în care era rector, le-a interzis profesorilor să mai evalueze studenții doar pe baza referatelor
„Este o prostie. Într-o lume în care există inteligență artificială, studentul merge acasă, spune: «dă-mi un referat de trei pagini». Așa de frumos e scris, încât, dacă tu iei lucrarea și o corectezi, nu poți să-i dai decât 10”, a spus ministrul, joi, la o dezbatere din județul Maramureș.
În locul evaluării tradiționale prin lucrări scrise, ministrul propune ca folosirea inteligenței artificiale să fie permisă, dar ca evaluarea să se facă oral, printr-o discuție în care studentul trebuie să demonstreze că a înțeles conținutul lucrării.
„Nu-i nicio problemă că folosești inteligența artificială. Ok, dar când vii cu acel referat, chiar dacă a fost făcut de către inteligența artificială, avem o discuție orală și vreau să văd dacă ai înțeles lucrurile și competențele care sunt exprimate de referatul respectiv, fără evaluări doar pe lucrări scrise”, a declarat el.
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI:
2025, RESTARTUL României. Noul ministru al Educației, Daniel David: „Nimeni nu este pierzător“