Decizie controversată a procurorilor în cazul morții fostului activist Alexandru Găzdac, împușcat de un polițist în timpul stării de urgență

Decizie controversată a procurorilor în cazul morții fostului activist Alexandru Găzdac, împușcat de un polițist în timpul stării de urgență
Alexandru Găzdac a fost ucis cu șase focuri de armă/Sursa/Facebook
Publicat: 04/06/2021, 18:05

Dosarul de omor deschis după ce fostul activist Alexandru Găzdac a fost ucis de un polițist, cu șase gloanțe, pe treptele unui hotel de lux din Capitală, a fost clasat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care au stabilit că agentul de ordine publică ar fi folosit arma în mod legal. Incidentul sângeros, care a avut loc în primăvara anului trecut, în timpul stării de urgență, a stârnit indignarea opiniei publice după ce s-a stablit că tânărul omorât era bolnav psihic, iar polițistul a descărcat în el toate gloanțele pe care le avea în încărcător, într-un moment în care acesta încerca, speriat, să se refugieze la ultimul etaj.

În plină stare de urgență, în data de 22 aprolie 2020, la ultimul etaj al unui hotel din sectorul 1 a avut loc o tragedie care, încă de atunci, a ridicat o mulțime de controverse. În jurul orei 04.00, Alexandru Găzdac, fost angajat al unei televiziuni de știri, cunoscut cu afecțiuni psihice a murit după ce a fost împușcat de un polițist. Câteva ore mai târziu, șefii Poliției Române, împreună cu secretarul de stat pe probleme de ordine publică, chestorul Bogdan Despescu au ieșit public și, cu toate că cercetările erau abia la început, au anunțat că agentul, un tânăr care abia depășise vârsta de 20 de ani, a folosit armamenul în mod legal.

În aceeași zi, însă, după ce au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din hotel, procurorii Parchetului de pe lângă tribunalul București, au încadrat fapta la infracțiunea de omor. mai mult, potrivit unor surse judiciare, chiar au ridicat problema reținerii polițistului.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, Alexandru Găzdac locuia într-un apartament al hotelului Monte Carlo, cumpărat de sora lui, stabilită în Franța. În dimineața tragediei, Găzdac a avut o criză. A coborât în recepția hotelului, îmbrăcat doar în lenjerie intimă, s-a așezat pe o canapea și a început să se uite la televizor. Complet confuz, acesta l-ar fi întrebat, la un moment dat, pe agentul de pază, unde se află.

L-a ciuruit cu șase gloanțe

Pentru că era clar că are nevoie de ajutor medical, angajatul hotelului a sunat la numărul de urgență 112 și a solicitat o ambulanță. La un moment dat, până să ajungă mașina Salvării, în recepție a sunat telefonul, moment în care Găzdac a tresărit și a fugit cu liftul. La scurt timp ar fi revenit, înarmat cu o foarfecă de papetărie, cu mânere din plastic și o pereche de ochelari de soare.

Tocmai atunci, în hotel a intrat și un echipaj mixt, format din polițiști și jandarmi. Protcolul spune că, în cazurile care privesc persoane cu probleme psihice, ambulanțele intervin însoțite de polițiști. Numai că, de data aceasta, Poliția a ajuns înaintea medicilor.

Martorii au relatat că, de cum l-a văzut pe Găzdac cu foarfeca în mână, polițistul cel tânăr ar fi început să-l lovească cu bastonul după care i-a pulverizat, în față, spray lacrimogen. În această situație, Găzdac l-ar fi rănit cu foarfeca, la un deget, moment în care obiectul ascuțit i-a căzut din mână.

Speriat, acesta a luat liftul și a fugit, moment în care polițistul rănit a luat-o la fugă scări. L-a găsit pe Găzdac la ultimul etaj, fără nicio șansă de scăpare, în timp ce încerca să se refugieze la ultimul etaj. Atunci, agentul a scos arma și, în numai câteva secunde, a descărcat în trupul bolnavului toate cele șase gloanțe pe care le avea în încărcător.  Surse din anchetă au afirmat că medicii legiști au stabilit faptul că unele gloanțe l-au lovit în spate și din lateral.

Avocat: „Facem contestație!”

La mai bine de un an de la producerea incidentului, surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au decis clasarea dosarului. Sursele citate au afirmat că, deși uciderea lui Găzdac pare mai degrabă o execuție în toată regula, gestul ucigaș al agentului de poliție ar fi acoperit de Legea privind regimul armelor de foc și al munițiilor.

La articolul 47, litera b, se arată că „Persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de armă, pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu sau misiunilor militare, împotrica acelora care atacă persoanele învestite cu exercițiul autorității publice sau cărora, potivit legii, li se asigură protecție”.

Totuși, decizia procurorilor poate fi atacată. Avocatul angajat de familia lui Găzdac a declarat, pentru Gândul, că va contesta decizia de clasare. „Nu este posibil așa ceva. Este o soluție revoltătoare. Vom contesta decizia, mai întâi la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul București după care, dacă va fi nevoie, ne vom adresa instanței”, a declarat apărătorul, pentru Gândul.

Alexandru Găzdac a devenit cunoscut publicului după ce, în ianuarie 2016 a intrat cu mașina în gardul Palatului Cotroceni. Întrebat ce l-a determinat să comită acest gest, Găzdac a explicat că, în realitate, a vrut să demonstreze că autoritățile nu sunt pregătite în cazul unui atentat terorist.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României