Decizie de ultimă oră a judecătorilor în cazul românului care a terorizat Belgia. Bărbatul a aruncat în aer bancomate din mai multe orașe

Decizie de ultimă oră a judecătorilor în cazul românului care a terorizat Belgia. Bărbatul a aruncat în aer bancomate din mai multe orașe
FOTO: Beeld BELGA
Publicat: 23/08/2022, 17:33
Actualizat: 23/08/2022, 19:39

Curtea de Apel Galați a recunoscut pedeapsa de 18 ani de închisoare decisă de justiția belgiană pentru un infractor român deosebit de periculos care, împreună cu mai mulți conaționali, ar fi aruncat în aer mai multe bancomate din care ar fi furat apoi peste 700.000 de euro.   

Autoritățile belgiene au fost în alertă maximă, în cursul anului 2020, când o bandă formată din mai mulți cetățeni străini începuse să arunce în aer bancomate.

Grupul criminal a fost destructurat abia după a șasea faptă, când trei dintre membrii bandei au fost identificați, iar doi au fost prinși. Dintre aceștia, Robert Marius Neagu şi Nicuşor Cătălin Spânu au ajuns în arest, în timp ce Fănică Pleșcan, un infractor din Galați, nu a fost de găsit.

Originar din orașul gălățean Tecuci, Pleșcan reușise să revină în țară. Dat în urmărire internațională de autoritățile belgiene, bărbatul a evitat să meargă acasă, la Tecuci și a plecat tocmai la Oradea, unde avea tovarăși de încredere.

În luna septembrie a aceluiași an, Pleșcan era pasager într-un autoturism când un polițist a făcut semn șoferului să tragă pe dreapta. Bărbatul de la volan a accelerat brusc și a reușit să scape de mașina Poliției. Ulterior, șoferul și-a parcat mașina la marginea drumului și a așteptat să fie găsit de autorități, însă pasagerul din dreapta dispăruse.

Fost luptător, Fănică Pleșcan profitase de condiția fizică de invidiat pe care o avea și o luase la fugă, mai întâi pe câmp, iar mai apoi prin curțile oamenilor.

În timp ce alerga, bărbatul s-a întâlnit inclusiv cu un cioban, care l-a întrebat dacă a pățit ceva. Acesta i-a răspuns că participă la „Turul României”.

Răspunsul nu a fost unul inspirat, în condițiile în care baciul a scos telefonul mobil și a sunat la Poliție. La scurt timp, Pleșcan a fost prins și încarcerat în arestul IPJ Bihor. Un an mai târziu, în 6 octombrie 2021, Curtea de Apel Anvers, din Belgia, l-a condamnat definitiv la 18 ani de detenție, după ce a respins recursul formulat de român.

Pleșcan va fi transferat în Belgia

Fănică Pleșcan a fost acuzat că, în perioada 30 iunie – 31 iulie  2019, a fost implicat în comiterea a 24 de infracțiuni, care în Codul penal belgian sunt descrise drept „explozia lucrărilor de construcții sau a autovehiculelor cu suspiciune de prezență umană pe timp de noapte; explozie de bunuri mobile pe timp de noapte; furt grav; tentativă la furt grav; distrugerea împrejmuirilor rurale sau urbane și constituirea bandei în vederea săvârşirii de infracțiuni”.

După ce au adaptat încadrarea faptelor comise de Pleșcan la legislația românească, magistrații Curții de Apel Galați au decis că bărbatul trebuie să execute, de fapt, 15 ani de detenție, din care va fi scăzută perioada arestului preventiv. În același timp, magistrații au decis plasarea condamnatului într-un penitenciar până la transferul său în Belgia, pentru continuarea executării pedepsei.

Fănică Pleșcan a contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar odată cu el au făcut apel și procurorii gălățeni, nemulțumiți de reducerea pedepsei de la 18 la 15 ani.

Ca urmare, magistrații au decis, marți, ca pedeapsa lui Pleșcan să fie cea decisă de judecătorii din Anvers, adică de 18 ani, pe care urmează să-i execute într-o închisoare din Belgia.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii