Care este difernța dintre mochetă și covor. Deși mulți cred că sunt același lucru, în realitate, lucrurile stau altfel.
La prima vedere, mulți nu cred că există vreo diferență între mochetă și covor. Ele par asemănătoare, ambele pot să fie din fibre naturale sau sintetice, cu fir lung sau scurt și în diverse culori. Ele au rolul de a proteja podeaua, însă, în realitate, diferențele dintre ele sunt mai multe decât par. Fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje.
Astfel că, designerii de interior au dezvăluit diferențele dintre covor și mochetă, analizându-le pe fiecare în parte. Astfel că, specialiștii subliniază că mocheta este așezată direct pe șapă, fiind imobilă și fiind astfel evitat riscul alunecării.
Spre exemplu, Raluca Sânziana Căținaș este de părere că mocheta este ideală pentru hoteluri și spații de birouri, cu capacitatea de a diminua foarte bine zgomotul. În vreme ce covorul este așezat pe parchet, mocheta este un bun isolator termic, oferind constant senzația de confort termic, a spus Iulia Văculișteanu.
„O mochetă, folosită în contextul potrivit, va adăuga eleganță camerei, cu precădere când discutăm despre spații rezidențiale”, a completat designerul de interior Cosmina Nidelea, conform lovedeco.ro.
Analizând deci diferența dintre mochetă și covor, pare că prima variantă este ideală. Dar are și aceasta dezavantajele sale: praful se îmbibă destul de repede în material și nu poate fi dusă la spălătorie. Mai mult, acolo unde există un trafic intens, materialul se poate deteriora rapid.
De cealaltă parte, covorul are o suprafață mai mica și poate fi mutat ușor, fapt care îl face mai simplu de curățat. Mai mult, se schimbă și se transport mult mai rapid decât o mochetă.
O altă diferență majoră dintre mochetă și covor este prețul mult mai accesibil al covorului.
„Covorul are mult mai multe opţiuni de culoare şi geometrie, astfel se integrează mai uşor în spaţiile noi amenajate. Să spunem că din punct de vedere design este o opţiune mai bună”, a completat Raluca Sânziana Căținaș, potrivit sursei citate.
Dar, cu toate acestea, și covorul vine cu dezavantajele sale. Marginile lui pot constitui un pericol pentru cei neatenți sau pentru copii, aceștia putând să se împiedice ușor. Mai mult, poate să existe o diferență de temperatură între zona acoperită și restul podelei, iar în cazul încălzirii prin pardoseală, covorul poate să blocheze o parte din căldură.
CITEȘTE ȘI: