Deși dușurile prelungite oferă o senzație de relaxare, la nivelul epidermei pot apărea complicații serioase de care este posibil să nu mai scapi niciodată. Specialiștii avertizează că dușurile lungi pot afecta grav sănătatea pielii și pot duce la probleme serioase de hidratare.
Dușurile fac parte din rutina zilnică de igienă, însă specialiștii atrag atenția că durata acestora este esențială pentru sănătatea pielii. Un duș de 5-10 minute este suficient pentru a curăța pielea de impurități, fără efecte negative, susțin dermatologii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Potrivit specialiștilor, dușurile prelungite pot afecta stratul protector al pielii, în special dacă se folosesc apă fierbinte și săpunuri agresive.
Apa la temperaturi ridicate îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, ceea ce poate duce la cscăciune excesivă și descuamare, iritații și sensibilitate crescută, exacerbarea unor afecțiuni dermatologice (eczeme, psoriazis), sau încetinirea procesului de regenerare a pielii, potrivit Fanatik.
Deși dușurile calde pot fi relaxante, specialiștii recomandă să nu depășim 10 minute, pentru a preveni deshidratarea pielii.
Nu doar durata dușului contează, ci și frecvența acestuia.
Dușurile lungi și fierbinți pot avea efecte negative asupra pielii, eliminând uleiurile naturale și cauzând iritații. Experții recomandă dușuri de 5-10 minute, cu apă călduță, pentru a menține echilibrul natural al pielii.
Dermatologii recomandă dușurile zilnice, mai ales în cazul persoanelor care fac sport sau depun efort fizic intens, care au pielea grasă sau predispoziție la acnee sau care locuiesc în medii poluate.
În schimb, persoanele cu piele uscată sau sensibilă pot opta pentru 2-3 dușuri pe săptămână, pentru a preveni deshidratarea excesivă.