Doi directori ai fabricii de bere Baltika din Rusia, ARESTAȚI și acuzați că au vrut să vândă drepturile brandurilor către Carlsberg

Doi directori ai fabricii de bere Baltika din Rusia, ARESTAȚI și acuzați că au vrut să vândă drepturile brandurilor către Carlsberg
Publicat: 16/11/2023, 14:23
Actualizat: 16/11/2023, 14:38

Doi directori ai fabricii de bere Baltika din Rusia au fost arestati sub acuzația de tentativă de a vinde drepturile asupra brandurilor sale catre producatorul danez de bere Carlsberg. 

Un al treilea director executiv al fabricii de bere Baltika a reușit să fugă din Rusia, iar polițiști și agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au efectuat mai mult de o duzină de percheziții la birourile afiliate Baltika din Sankt Petersburg, a transmis, joi, site-ul de știri Fontanka, preluat de The Moscow Times.

Cei doi directori de la Baltika au fost acuzați și de ”abuz de încredere și fraudă pe scară largă”.

Ulterior, agenția de știri de stat TASS i-a identificat pe directorii reținuți ca fiind președintele Baltika, Denis Sherstennikov, și vicepreședintele Anton Rogachevsky. Prima ședință de judecată este programată vineri, 17 noiembrie 2023.

Cu sediul central în Sankt Petersburg, Baltika este a doua cea mai mare companie de bere din Federația Rusă și operează opt fabrici în Rusia. Veniturile companiei, în anul 2022, au crescut la 100,7 miliarde de ruble de la 82,58 miliarde de ruble în anul 2021. Profitul net a crescut de 1,9 ori, la 9,952 miliarde de ruble, potrivit situațiilor financiare depuse din registrul companiilor rusești. În anul 2022, Baltika a produs 197,42 milioane decalitri de bere, cu 4,7% mai puțin decât în anul ​​2021.

Investigația se concentrează pe închirierea de 40 de ani de către Baltika a mărcii sale – Zatecky Gus

Investigația se concentrează pe închirierea de 40 de ani de către Baltika a mărcii sale – Zatecky Gus – ”către entități afiliate Carlsberg”.

Autoritățile ruse estimează daunele la 100 de milioane de ruble (n.red. – 1,1 milioane de dolari), cifra estimată a fi modificată pe măsură ce ancheta continuă.

Carlsberg, unicul acționar al Baltika, este una dintre sutele de afaceri occidentale care au părăsit țara de la invazia Ucrainei de către Moscova din februarie 2022, multe dintre ele beneficiind de reduceri mari sau anulând în totalitate active.

Producătorul danez Carlsberg anunțase, în luna iunie a acestui an, că a fost găsit un cumpărător pentru Baltika, dar un decret semnat luna următoare de președintele Vladimir Putin spunea că statul rus preia afacerea.

”Baltika, filiala rusă a companiei daneze Carlsberg, a mers la vechiul prieten al lui Putin, Taimuraz Bolloyev”

Potrivit unei legi adoptate de la invadarea Ucrainei de către Rusia, companiile străine care doresc să părăsească piața rusă trebuie să-și vândă activele pentru jumătate din valoarea lor și, de asemenea, să plătească o zecime din veniturile din vânzare către stat.

Dar procesul devine din ce în ce mai dur și orice înțelegere poate fi blocată de autoritățile ruse.

„Decretul de naționalizare al lui Vladimir Putin a permis ca statul să își însuşească activele companiilor străine ca răspuns la măsurile similare luate de ţările occidentale.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care activele rusești ale Danone (al doilea mare producător de lactate din țară) și Baltika (filiala rusă a lui Carlsberg și al doilea producător de bere din Rusia) au trecut în «conducerea temporară» a Agenției Federale de Administrare a Proprietății”, a notat Alezandra Prokopenko într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace. (alte detalii AICI)

„În timpul unei întâlniri din luna ianuarie, între Putin și procurorul general, s-a menționat ca în curs de desfășurare revenirea controlului statului asupra întreprinderilor strategice. Până în vară, o listă lungă de bunuri fusese deja rechiziționată, inclusiv cele deținute anterior de oameni loiali Kremlinului. Primii candidați pentru naționalizare și redistribuirea ulterioară către noii proprietari au fost activele rusești ale companiilor din țările declarate «neprietenoase» de către Kremlin”, mai scrie Alexandra Prokopenko”

Cercetătoarea Alexandra Prokopenko

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Declarație-șoc la televiziunea de stat Rusia-1 | Propagandist rus: ”Nu aș bombarda Polonia chiar acum, i-aș LOVI pe români, au devenit aroganți”

EXCLUSIV | Omar Hayssam, adus în scaun cu rotile la instanță după ce a făcut cerere de eliberare condiționată: „Morfina nu-și mai face efectul”

ANALIZĂ | Elisabeth Braw (European Leadership Network): „Sabotajul de la Marea Baltică, nava chineză Newnew Polar Bear și legăturile cu Rusia”

Cum a vrut Putin să facă ”jocurile” cu ajutorul elitei occidentale. În scenariul Țarului apărea un informator FBI care nu s-a lăsat sedus de Mocova

Israelul, ”ORDIN DE URGENȚĂ” pentru blocarea televiziunii Al Mayadeen din Liban: „Purtător de cuvânt al Hezbollah, PROPAGANDĂ periculoasă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor