Doldurea și Stângă, patronii Flagas din Crevedia, încă 30 de zile în arest. Decizia judecătorilor nu este definitivă, dar este executorie

Doldurea și Stângă, patronii Flagas din Crevedia, încă 30 de zile în arest. Decizia judecătorilor nu este definitivă, dar este executorie
Publicat: 28/09/2023, 18:17
Actualizat: 28/09/2023, 18:30

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă vor fi cercetați în continuare în stare de arest, a hotărât joi, completul de judecată al Tribunalului Sectorului 5, București. Astfel, Instanța a admis propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie formulată în dosarul de urmărire penală şi a dispus prelungirea măsurii arestării preventive faţă de cei doi, considerați principalii responsabili ai dezastrului de la Crevedia. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5 a dispus joi prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul patronilor staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare tragedia din localitate.

Motivarea Parchetului

În referatul procurorilor cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive s-a reţinut că ”inculpaţii, în decursul unei perioade de timp de cel puţin 3 ani, au promovat în cadrul societăţii, în mod sistematic, o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi”.
Potrivit procurorilor, faptele menţionate au avut următoarele consecinţe: decesul a cinci persoane, vătămarea corporală a 56, şase case distruse total, 83 de case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor aflate pe o rază de aproximativ 1,5 km.
”Din cercetările efectuate rezultă că dispoziţiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente faţă de 158 de persoane”, arată sursa citată.
Până în acest moment, au fost audiaţi, în calitate de persoane vătămate, 90 de cetăţeni care au suferit vătămări fizice, materiale şi/sau morale în urma producerii exploziilor de la staţia GPL din Crevedia. Dintre aceştia, 81 s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 8.510.000 euro şi 371.300 lei.

Ionuț Doldurea arestat în numele tatălui

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au fost arestaţi preventiv pe 6 septembrie. Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD. Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne. Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

Flagas SRL a fost înfiinţată la data de 8 februarie 2008, are sediul social în municipiul Caracal, judeţul Olt, iar principalul obiect de activitate este reprezentat de „comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate” (cod CAEN 4778), iar ca obiecte secundare de activitate, printre altele, sunt şi cele de „comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, „comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate” şi „transporturi rutiere de mărfuri”.

Bombele lui Stângă și Doldurea

Procurorii notează că, din legislaţia secundară, se desprinde concluzia că nu este prevăzută posibilitatea depozitării GPL-ului în autocisterne, ci exclusiv în sistem cu instalaţie monobloc tip solid, montată suprateran sau în recipiente subterane, îngropate, acoperite cu nisip, în ambele situaţii trebuind ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă care să semnalizeze o funcţionare normală, iar în caz de avarie să semnalizeze corespunzător. De asemenea, normativele nu prevăd posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne, ci exclusiv încărcarea recipientelor sub/supraterane, iar pompele de vehiculare GPL acţionează doar între rezervoare şi staţia de distribuţie. Pe de altă parte, la imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.
Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Citiți și: Exploziile de la Crevedia | 81 de persoane cer MILIOANE DE EURO de la patronii stației GPL, aflați în arest

EXCLUSIV | Noi informații din dosarul ”Exploziile de la Crevedia”: ”La Parchetul Militar nu au sosit, încă, rapoartele de intervenție”

Parchetul General cere prelungirea ARESTULUI preventiv pentru patronii firmei Flagas de la Crevedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
De pe patul de moarte, un bărbat i-a mărturisit fiicei sale un secret teribil. Cine...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
O femeie de 25 de ani din Arad a murit la naștere, după ce a...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
2023: Ce salariu are un polițist de la Rutieră? Cât poate câștiga un șef
Cine este omul care ar fi ucis-o pe Doina, românca din Franța?! Autoritățile vin cu...
Cât costă mâncarea la cel mai mare târg de Crăciun din București: „În ce lume...
Accident rutier grav în județul Suceava. O tânără a murit, iar soțul său se află...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Descoperire DE PROPORȚII în Arabia Saudită! Au DAT LOVITURA după ce...
HALEP A SPUS ADIO României! Decizia definitivă luată de marea campioană
Scandal după scandal la GSP. Redactorul-șef a fost dat afară
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Profesoara: Bulă, dacă ai într-un buzunar 150 de lei și în celălalt ai...