Donald Trump ar putea deveni primul președinte american care se grațiază singur? Trump anunță un raport care îl exonerează de vină

Donald Trump ar putea deveni primul președinte american care se grațiază singur? Trump anunță un raport care îl exonerează de vină
Publicat: 15/08/2023, 19:13
Actualizat: 15/08/2023, 19:33

În urma deschiderii celui de al IV-lea dosar în care fostul președinte american, Donald Trump este acuzat, de data aceasta de către instanța din Georgia că ar fi încercat să schimbe rezultatul alegerilor din 2020, din acest stat, s-a născut un mare semn de întrebare asupra ipotezei conform căreia fostul președinte, dacă ar câștiga alegerile din 2024, și-ar putea semna singur grațierea. Iată care sunt scenariile, conform The Guardin.

Capetele de acuzare primite în statul Georgia de către fostul președinte american Donald Trump ar putea fi cea mai grea bătălie juridică de până acum, pentru acesta, cu cele mai mari consecințe pentru cariera sa politică – și pentru libertatea personală.

Donald Trump a fost pus sub acuzare în Georgia pentru că a intervenit și ar fi încercat să schimbe rezultatul alegerilor din 2020, din acest stat. Intenția era să-și asigure victoria în Georgia, în încercarea de a rămâne la Casa Albă. Este cel de al patrulea dosar penal în care Donald Trump este acuzat, anul acesta, după ce s-a confruntat cu alte acuzații în New York, Florida și Washington DC, conform The Telegraph.

Această nouă acuzare a lansat o amplă dezbatere în spațiul public asupra ipotezei conform căreia Donald Trump nu s-ar mai putea grația singur, dacă ar deveni președinte, întrucât autoritatea președintelui de a grația este limitată prin Constituție la condamnările federale, iar Trump nu ar avea jurisdicție asupra propriei sale condamnări în comitatul Fulton, Georgia, unde va avea loc procesul.

Deși în majoritatea statelor autoritatea de a grația aparține guvernatorului ales, în Georgia decizia poate fi luată doar de un consiliu format din oficiali ai statului.

Consiliul permite condamnaților să solicite grațierea sau restabilirea drepturilor civile și politice doar după cel puțin doi ani de la executarea pedepsei și doar în „cazuri excepționale”.

Cazul din Georgia este, de asemenea, neobișnuit, deoarece publicul va avea parte de un prilej fără precedent de a asista la audierea, interogatoriul și – posibil – condamnarea lui Trump.

Dacă procesul va fi televizat, așa cum ar trebui să fie în mod normal, va fi prima dată când un fost președinte va apărea într-o instanță penală la televizor.

Donald Trump promite că va prezenta un raport legat de fraudarea alegerilor prezidențiale, în Georgia

La scurt timp după ce a primit noi capete de acuzare, Donald Trump a transmis marți că va face public un raport ”de necontestat” legat de fraudarea alegerilor din Georgia:

”Un RAPORT amplu, complex, detaliat, dar de necontestat despre frauda alegerilor prezidențiale care a avut loc în Georgia este aproape complet și va fi prezentat de mine la o conferință de presă de la ora 11:00 a.m, luni, săptămâna viitoare în Bedminster, New Jersey. Pe baza rezultatelor acestui Raport CONCLUSIV, toate acuzațiile ar trebui să fie anulate împotriva mea și a altora – Va exista o EXONERARE completă! Nu au mers niciodată după cei care au trucat alegerile” a transmis Trump pe rețelele sociale.

mesaj Donald Trump, anunt conferinta de presa

Iată ce ar putea însemna cele mai recente acuzații pentru Trump

Acuzațiile aduse lui Donald Trump nu înseamnă că acesta nu ar mai putea candida la președinte. Constituția SUA nu interzice celor condamnați să candideze la președinție.

Totuși, ar putea exista o cale care l-ar bloca pe fostul președinte, prin al 14-lea amendament al Constituției. Acesta spune că cineva nu poate deține o funcție dacă a depus un jurământ în fața Statelor Unite, așa cum a făcut Trump și se angajează într-o „insurecție sau rebeliune” împotriva țării. Este probabil să existe o serie de procese civile separate în instanțele de stat care să încerce să-l descalifice pe Trump, bazate pe acest aspect. Unii activiști au început deja demersuri pentru a-l elimina pe Trump din cursa pentru prezidențiale, în Georgia, Colorado, Oregon, Nevada și California.

„Noile acuzații împotriva lui Trump, și mai ales o condamnare pentru acele acuzații, ar întări cazul potrivit căruia Trump ar trebui descalificat în temeiul celui de-al 14-lea amendament. Dar multe sunt incerte aici și mă aștept ca încercările de descalificare a lui Trump să continue, indiferent de ceea ce se întâmplă cu noile acuzații”, a scris Richard Hasen, expert în dreptul electoral la Universitatea din California, Los Angeles, într-un e-mail.

În 2022, un judecător din New Mexico a folosit al 14-lea amendament pentru a elimina un comisar de județ din postul său, după ce comisarul a fost găsit vinovat pentru acuzațiile federale legate de 6 ianuarie. A fost prima dată de la războiul civil în care un oficial a fost revocat din post pentru angajarea într-o insurecție.

Noah Bookbinder, președintele grupului de supraveghere Citizens for Responsibility and Ethics din Washington (Crew), care a depus dosarul New Mexico, a declarat că organizația sa plănuia deja să introducă dosare civile pentru a-l descalifica pe Trump în temeiul celui de-al 14-lea amendament. El a menționat că al 14-lea amendament nu necesită o condamnare penală pentru a crea o provocare și că este posibil ca litigiile să fie în desfășurare în timp ce acuzațiile penale ale lui Trump sunt pe rol.

„În mod evident, un rechizitoriu și în special o condamnare ar întări cazul conform celui de-al 14-lea amendament”, a spus acesta.

Din punct de vedere politic, la fel cum a făcut-o după celelalte acuzații ale sale, este probabil că Trump va încerca să le transforme în avantajul său:„De fiecare dată când democrații radicali de stânga, marxiștii, comuniștii și fasciștii mă pun sub acuzare, o consider de fapt o mare insignă de onoare… Pentru că sunt acuzat pentru tine” a spus fostul președinte american.

Cu puține excepții, rivalii republicani ai lui Trump în cursa prezidențială au ezitat să folosească acuzațiile penale pentru a-l ataca pe fostul președinte.

Din punct de vedere financiar, este posibil ca taxele să se adauge la o factură deja enormă pentru taxele legale. Comitetul de acțiune politică a lui Trump a cheltuit deja 40 de milioane de dolari pe taxe legale doar anul acesta, deoarece campania sa continuă să consume bani.

Dacă va fi condamnat înainte de ziua alegerilor, Trump probabil nu ar putea vota în cursa din 2024

Dacă va fi condamnat înainte de ziua alegerilor, Trump probabil nu ar putea vota în cursa din 2024. El este un alegător înregistrat în Florida, ceea ce interzice oricui condamnat pentru o infracțiune să voteze în timp ce execută o pedeapsă penală. Pentru a vota, cei condamnați trebuie să își îndeplinească pedeapsa, inclusiv orice eliberare condiționată și probațiune, și să plătească orice costuri asociate cu cazul lor.

Ce se întâmplă dacă Trump va fi judecat în timpul primarelor prezidențiale?

„Un proces este cea mai bună șansă de a educa publicul american, așa cum au făcut într-o oarecare măsură audierile comisiei din 6 ianuarie, despre acțiunile pe care Trump le-a întreprins pentru a submina democrația americană și statul de drept”, a scris Hasen în revista de știri online Slate. „Publicitatea constantă a procesului ar oferi poporului american în mijlocul sezonului electoral o privire atentă asupra acțiunilor pe care Trump le-a luat în beneficiul său personal, punând vieți și țara în pericol.”

Practic, nu este clar ce impact ar avea un proces asupra campaniei lui Trump. Deși l-ar putea scoate din campania electorală, Trump preferă mitingurile mari care au loc de obicei seara sau în weekend, susține the Guardian.

Ce se întâmplă dacă Trump este găsit vinovat după ce a câștigat nominalizarea GOP?

O condamnare după ce Trump câștigă nominalizarea GOP este puțin probabil să aibă vreun efect real. Dacă va fi condamnat, acesta ar putea face apel până la Curtea Supremă a SUA, unde există o majoritate conservatoare.

Dacă Donald Trump va câștiga alegerile de anul viitor, deși departamentul a susținut de mult timp că un președinte în exercițiu nu poate fi urmărit penal, nu este clar cum ar afecta acest lucru o urmărire penală a unui fost președinte care a început când acesta nu a fost din funcție.

„Ar fi foarte haotic. Ar pune mult stres asupra sistemului nostru democratic”, a spus Bookbinder. „Cu siguranță nu doriți o situație în care Donald Trump ar încerca să folosească președinția pentru a scăpa de răspunderea penală”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?