Dosar penal pentru adeverințe COVID false prezentate la Aeroportul Iași. 11 persoane au recunoscut frauda. Ce pedeapsă riști pentru falsificarea documentelor medicale

Dosar penal pentru adeverințe COVID false prezentate la Aeroportul Iași. 11 persoane au recunoscut frauda. Ce pedeapsă riști pentru falsificarea documentelor medicale
/ Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 29/07/2021, 19:38

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, joi că poliţiştii de la Investigaţii Criminale din Iaşi au deschis un dosar penal după ce 11 persoane dintre cele 44 investigate pentru prezentarea de documente medicale false COVID au recunoscut că au adeverințe false. Investigația a fost declanșată după ce medici de la Direcţia de Sănătate Publică au sesizat că mai mulţi cetăţeni români care s-au întors din Marea Britanie au prezentat documente posibil falsificate.

Pasagerii au prezentat documente conform cărora au avut şi s-au vindecat de COVID-19, toţi în perioada 15-30 mai, medicii suspectând astfel că actele sunt falsificate. De altfel, în urma unei acţiuni desfăşurate pe Aeroportul Iaşi, din 44 de pasageri sosiţi de la Luton, 11 au recunoscut că au adeverinţe false. Dosarul penal vizează, în prezent, 16 persoane, potrivit unui comunicat MAI.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, joi, că, în 20 iulie, poliţiştii români au fost sesizaţi că, în ultima perioadă, medici din cadrul DSP Iaşi care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iaşi au constatat că o parte a cetăţenilor care revin în România din Marea Britanie şi în special persoanele care aveau plecarea de pe Aeroportul Luton prezintă o adeverinţă eliberată de autorităţile engleze, din care rezultă că au avut şi s-au vindecat de Covid-19.

„Specialiştii DSP au mai constatat, conform actelor puse la dispoziţie, că pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15-30.05.2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate”, a arătat sursa citată.

Astfel, poliţiştii de la Investigaţii Criminale din Iaşi s-au sesizat din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals, şi fac cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

„În 22 iulie a.c., lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat o acţiune pe Aeroportul Iaşi, împreună cu Poliţia de Frontieră si Poliţia Transporturi la un zbor dinspre Marea Britanie – Luton, iar dintre cei 44 de pasageri, 11 au recunoscut că au adeverinţe false. Dosarul penal priveşte în prezent 16 persoane”, a precizat MAI.

Poliţia de Frontieră asigură verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale

Conform sursei citate, din 1 iulie, Poliţia de Frontieră asigură verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19. Triajul epidemiologic se realizează de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.

Certificatul poate fi prezentat, la intrarea în România sau în oricare alt stat membru al Uniunii Europene, atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie.

MAI: Falsul şi uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani

„Precizăm că certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecţiune sau cele ce deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică, într-o modalitate operativă. Falsul şi uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani”, arată MAI.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi, susţinea că există suspiciuni privind legalitatea adeverinţelor de vaccinare pe care le prezintă unii români la întoarcerea din Marea Britanie, precizând că a sesizat instituţiile abilitate pentru a ancheta aceste cazuri.

Vasile Cepoi a declarat, miercuri, că în ultima perioadă au început să apară cazuri de persoane care revin în ţară din străinătate şi care prezintă adeverinţe de vaccinare „suspecte”.

El a afirmat că astfel de situaţii sunt întâlnite în special în cazul cetăţenilor români care se întorc din Marea Britanie.

„Sunt multe persoane care vin din străinătate şi prezintă documente suspecte fie privind vaccinarea, fie pentru a dovedi că au trecut prin boală. A fost un grup mare de persoane care a venit din zone diferite ale Marii Britanii, dar care aduc dovada că s-au îmbolnăvit în aceeaşi perioadă, în aceeaşi zonă. Am sesizat instituţiile abilitate care se vor ocupa de acest lucru. Asta ne face să credem că mulţi din cei care vin în ţară nu sunt dispuşi să respecte regulile de prevenţie. Este vorba de zeci de astfel de cazuri”, a precizat directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Ce rușine! Am aflat câte clase are Nicolae Guță, de fapt. Ce note avea la...
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Delia Matache aruncă bomba! Soțul artistei s-a iubit în secret cu „Zâna Surprizelor”? Dezvăluiri incendiare!
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Ce rușine! Am aflat câte clase are Nicolae Guță, de fapt. Ce note avea la...
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
BOMBĂ! Se schimbă pensiile! E lege acum! Românii aceștia rămân fără bani!
Porecla pe care Andreea Bănică i-a pus-o soțului ei. Cătălin Măruță a râs în hohote...
TENTATIVĂ de OMOR la NĂVODARI: O femeie ÎNJUNGHIATĂ a cerut AJUTOR vecinilor!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Vadim Tudor se întoarce! PARTIDUL care aruncă în aer clasa politică
I-a scăpat secretul? Ion Țiriac a spus totul despre Simona Halep, după nuntă. „Vai de...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...