Dosarul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, pe cale să ajungă în instanță la trei ani de la tragedie. Cine sunt suspecții

Dosarul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, pe cale să ajungă în instanță la trei ani de la tragedie. Cine sunt suspecții
Publicat: 12/12/2023, 18:37
Actualizat: 12/12/2023, 18:38

La peste trei ani de la incendiul în care zece pacienți ai Spitalului din Piatra Neamț și-au pierdut viața, procurorii au schimbat încadrarea faptelor și sunt pe cale să trimită în instanță dosarul pentru tragerea la răspundere a celor vinovați.

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț a dus la moartea a zece pacienți, vătămarea unui medic, dar și la distrugeri ale bunurilor uniătății care sunt evaluate la peste o jumătate de milion de euro, fără TVA (550.000 euro), conform documentelor consultate de Gândul.

„Primele puneri sub acuzare în dosarul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț. Procurorii au schimbat și încadrarea greșită a faptei din ucidere din culpă în distrugere care a avut ca urmare un dezastru și infracțiuni de nerespectare a măsurilor de securitate în muncă. Spitalul din Piatra Neamț dar și două cadre medicale au căpătat calitatea de inculpați și suspecți, iar dosarul se pregătește să ajungă în instanță la trei ani de la tragedie”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.

Dosarul privind incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și a ajuns în lucru la procurorul Marius Iacob. Conform surselor judiciare, rechizitoriul nu este încă finalizat, ci mai sunt de făcut câteva audieri.

Cronologia dosarului

Incendiul care a izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ,unde se aflau internați pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, pe 14 noiembrie 2020, a dus la decesul a zece oameni.

Aceasta a fost prima dintr-o serie de tragedii produse în mai multe în spitalele din țară, în timpul pandemiei, în urma cărora peste 40 de oameni au murit într-un singur an, între noiembrie 2020 și noiembrie 2021.

Două saloane în care se aflau 16 pacienți au fost cuprinse de flacări, iar un medic care a încercat să salveze pacienţii a suferit arsuri grave. Date din raportul final privind incendiul izbucnit în noiembrie 2020 la spitalul din Piatra Neamț, făcut public de avocatul Adrian Cuculis în iunie, arată ce anume a declanșat focul. Documentul arată că incendiul a pornit de la o candelă adusă de o asistentă medicală la căpătâiul unui muribund, în secția ATI fără ventilație.

„Deși exista inițial și suspiciunea unui scurtcirucuit, acesta a apărut ulterior, ca urmare a propagării incendiului în faza de preflashover”, afirma avocatul Adrian Cuculis .

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) – Secția de urmărire penală – au dispus, pe data de 25 octombrie 2021, în cauza privind incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecți persoane fizice și față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto