Dr. Beatrice Mahler, despre sechelele COVID-ului: „Este surprinzător!”

Dr. Beatrice Mahler, despre sechelele COVID-ului: „Este surprinzător!”
Beatrice Mahler
Publicat: 27/07/2022, 14:59
Actualizat: 27/07/2022, 15:01

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, avertizează asupra sindromului post-COVID și sechelele care rămân după ce virusul a ieșit din organism.

Beatrice Mahler consideră că este surprinzător modul în care sindromul post-COVID își face simțită prezența la pacienții care au avut forme ușoare ale virusului.

Mulți dintre aceștia acuză la evaluare tuse, oboseală la efort, infecții respiratorii repetate.

„Este suprinzător modul în care sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare de COVID. Mă refer aici la persoane tinere, persoane care nu au necesitat tratament antiviral sau internare în spital în timpul perioadei de boală, dar care la o perioadă de trei luni, şase luni se prezintă la medicul pneumolog acuzând o simptomatologie nu neapărat brutală, ci supărătoare: tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate. (…) Sunt destul de frecvente (cazurile – n.r.). Aş spune că jumătate din pacienţii care se prezintă pentru evaluare post-COVID au acest tip de afectare”, a afirmat, miercuri, medicul pneumolog, potrivit Agerpres, citat de antena3.ro.

Echivalentul a 20 de ani de fumat

Beatrice Mahler a spus că afectarea pulmonară a acestor pacienți este similară cu cea a persoanelor care au mai mult de 20 de ani de fumat.

„Examinarea pe care o facem în laboratoarele funcţionale evidenţiază o modificare o funcţiei pulmonare care se produce la nivelul săculeţilor de aer, la nivelul alveolelor, probabil prin mecanism imun specific infecţiei SARS-CoV-2. Pentru a înţelege lucrurile, aş compara cu persoanele care fumează. Pentru că aceeaşi afectare la nivelul săculeţilor o găsim la pacienţii care au mai mult de 20 de ani de fumat. Surprinzătoare pentru mine, cel puţin, şi surprinzătoare în condiţiile în care am avut pacienţi care nu au avut un singur episod de infecţie, ci mai multe episoade, este adevărat, toate uşoare, dar la care funcţia pulmonară la acest nivel este important afectată”, a explicat managerul.

Din păcate, funcția pulmonară nu se recuperează complet

Potrivit medicului, o mare parte dintre cei care vin la doctor și au această afectare post-COVID recuperează incomplet funcția pulmonară.

„O mare parte recuperează funcţia pulmonară, dar nu complet. Simptomatologia se ameliorează, însă tratamentul pe care îl avem în acest moment disponibil este un tratament nespecific, pentru că este o boală nouă despre care ştim foarte puţine şi pe care o tratăm cu metodele pe care le avem până acum la dispoziţie. Adică, de multe ori, corticoterapie, kinetoterapie respiratorie, mai puţin terapie bronhodilatoare, pentru că sprayurile inhalatorii pe care le administrăm pacienţilor cu BPOC şi astm nu ajung la acest nivel pentru a produce efect”, a mai arătat Beatrice Mahler.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult