Prima pagină » Actualitate » Dragobete, 24 februarie: tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc tot anul. Cum alungă cuplurile ghinionul

Dragobete, 24 februarie: tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc tot anul. Cum alungă cuplurile ghinionul

Dragobete, 24 februarie: tradiții și obiceiuri / sursă foto: Envato

Dragobete, 24 februarie. În cursul acestei zile, cetățenii români celebrează sărbătoarea populară a iubirii în tradiția românească. Această sărbătoare are loc anual, iar multe cupluri aleg să își declare sentimentele, să ia parte la o ieșire romantică. Pe de altă parte, în anumite zone ale României, sunt respectate anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc tot anul! Iată cum alungă cuplurile ghinionul!

Dragobete, 24 februarie. Astăzi, se sărbătorește iubirea, în România. Este cunoscută drept o sărbătoare care prevestește primăvara și renașterea naturii, fiind asociată cu fertilitatea. Sărbătoarea poate fi regăsită sub mai multe denumiri, în funcție de regiunea țării. Alte denumiri sunt următoarele: ”Cap de primăvară”, ”Sântion de primăvară”, ”Ioan Dragobete”, ”Drăgostiţele” sau ”Logodna păsărilor”.

Legenda populară arată că Dragobete a fost fiul Babei Dochia, fiind înfățișat drept un tânăr frumos și vesel. Numele de Dragobete s-ar traduce prin: „chip de lumină”, „chip frumos”, „casa lui Dumnezeu”, „tânărul frumos ales”.

Vezi și Cât a plătit un tânăr din București de Valentine’s Day pentru un buchet cu 11 trandafiri colorați cumpărat de la florarii din Sectorul 6. E amețitor

Dragobete, 24 februarie: tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc tot anul

În ziua de 24 februarie, în funcție de regiunile țării, tinerii respectă anumite tradiții și obiceiuri. De exemplu, unii dintre tineri îmbracă hainele de sărbătoare și celebrează iubirea prin oferirea unor cadouri simbolice și flori. În alte zone se respectă obiceiul cântecelor populare și al dansurilor tradiționale.

O altă tradiție este legată de fertilitate, în această zi. Tradiția presupune ca florile să fie aruncate într-un râu sau anumite obiecte să fie îngropate în pământ, pentru ca anul să fie unul roditor. Altfel, unele cupluri aleg să se logodească astăzi – de aici și denumirea de „Logodna Păsărilor”.

O tradiție des întâlnită la sate este „Dragobete sărută fetele”. Tradiția presupune ca băieții să meargă cu flori în mână și urmăresc fetele pe care aceștia le plac pentru a le săruta. Dacă sentimentul va fi reciproc, atunci sărutul va fi împlinit.

O altă tradiție reprezintă culesul ghioceilor.

Există câteva superstiții legate de sărbătoarea Dragobetelor. De exemplu, se spune că primăvara va fi una frumoasă, dacă pe 24 februarie va ploua. O altă superstiție este legată de sunetul produs de pupăză. Se spune că cine aude glasul acesteia va fi harnic tot anul. Tot astăzi, pe 24 februarie, nu este bine să plângi, pentru că altfel se vor atrage necazurile. În anumite zone, fetele își pun busuioc sub pernă, pentru a-și visa „alesul”.

Sursă foto: Envato

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele

Citește și