Explorarea spațiului ridică numeroase întrebări legate de efectele pe care le are asupra corpului uman. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute teorii este legată de procesul de îmbătrânire.
H. D. Hartman: „Am văzut noile scaune ale cosmonauților”
Există voci care susțin că expunerea la condițiile din afara atmosferei Pământului accelerează degradarea organismului, în timp ce altele afirmă contrariul. H.D. Hartmann a deschis acest subiect într-o discuție cu Dumitru Prunariu, făcând referire la noile echipamente ale cosmonauților și la cum acestea reflectă progresul tehnologic.
„Există legenda, acuma nu știu, unii spun că în spațiul cosmic îmbătrânirea ori accelerează, ori încetinește. Care este opinia acum? Pentru că presupun că ăștia care fac acum lansările… am văzut acea lansare super. Mie mi-au plăcut scaunele acelea, noile scaune ale cosmonauților. Uluitor! Am zis: domnule, omul a copiat din Star Trek.
H. D. Hartmann: „Are loc o îmbătrânire accentuată sau o reducere a îmbătrânirii?”
Hartmann povestește în continuare faptul că, prezent la vizionarea lansării, a admirat costumele care parcă par din „Star Trek”. Acesta se mai întreabă dacă în spațiu, oamenii simt timpul în alt fel, relativ și este curios să afle dacă în spațiu îmbătrînim sau rămânem tineri.
Adică mi-a plăcut atât de mult… și costumele acelea, care le veneau perfect. Presupun că nu le-au făcut pentru o prezentare de modă, ci chiar să fie bune. Deci, are loc o îmbătrânire accentuată sau o reducere a îmbătrânirii?”, a întrebat H.D. Hartmann.
Dumitru Prunariu: „Are loc o reducere a îmbătrânirii”
În altă ediție, H. D. Hartmann spunea: „USAID trebuia să protejeze democrația, nu cenzura”. Dumitru Prunariu a explicat că, de fapt, îmbătrânirea încetinește, dar doar în anumite condiții extreme. Fenomenul este strâns legat de teoria relativității și de modul în care viteza influențează percepția timpului.
„Are loc o reducere a îmbătrânirii, dar la viteze mult mai mari decât cele la care se merge acum. Cu cât te apropii mai mult de viteza luminii – viteza luminii este de 300.000 km pe secundă – cu atât se dilată timpul și se comprimă spațiul. Aceasta este teoria relativității lui Einstein.”, explică acesta.
Discuția dintre cei doi a adus în prim-plan ideea că explorarea spațiului nu este doar despre cucerirea unor noi teritorii, ci și despre înțelegerea unor fenomene fundamentale care ne pot schimba complet percepția asupra timpului și a realității.