Prima pagină » Actualitate » Echipa PARAGON și visul de a cuceri spațiul. Patru eleve cu minți creative au nevoie de ajutor pentru a reprezenta România în SUA

Echipa PARAGON și visul de a cuceri spațiul. Patru eleve cu minți creative au nevoie de ajutor pentru a reprezenta România în SUA

Patru eleve ale Colegiului Național ”Sfântul Sava” din București au pornit să cucerească lumea într-o călătorie fără bariere de timp și de spațiu. Lucrarea lor „Așezări spațiale – Paragon” i-a impresionat pe americanii din industria spațială, la concursul organizat de National Space Society – Gerard K. O’Neill Space Settlement Contest -, unde a fost premiată cu o remarcabilă Mențiune de Onoare. Povestea lor este despre creativitate, inovație, perseverență, inteligență, pasiune, dar și foarte multă muncă.

Cele patru eleve de la Colegiul ”Sfântul Sava”, aflate la vârsta provocatoare, dar deopotrivă frumoasă a marilor întrebări, au în comun pasiunea pentru studiul științelor și domeniul spațial. Muzica, designul, literatura, dar și limbile străine se numără și ele printre pasiuni,  atunci când timpul le permite.

Într-o lume în care reperele intră uneori pe făgașuri necunoscute, povestea celor patru eleve demonstrează că ele reprezintă modele de urmat pentru tânăra generație, dar este și o mărturie a faptului că nimic nu este imposibil atunci când crezi în visul tău.

După participarea la concurs, cele patru adolescente au primit invitația de a reprezenta România la International Space Development Conference, organizată în luna iunie, în Orlando, Florida, Statele Unite ale Americii.

”Vrem să aducem în mijlocul elitelor americane din domeniul industriei spațiale imaginea tinerei generații din România”

Finanțarea internă este însă insuficientă, motiv pentru care lansează un apel către toți cei care pot susține echipa în realizarea visului de a participa la prestigioasa conferință, alături de tineri cu preocupări și pasiuni similare.

Ește șansa lor de a întâlni personalități marcante din domeniul spațial, inclusiv astronauți NASA, dar și de a avea oportunitatea să-și prezinte ideile în fața unor experți, pentru ca munca lor să fie văzută și apreciată pe deplin de către cei care au un cuvânt greu în acest domeniu fascinant.

„Pentru participarea la conferința International Space Development Conference (ISDC) avem nevoie de susținere pentru a strânge suma de 16.000 €, necesară deplasării echipei noastre și a profesorului coordonator, pe care finanțarea locală nu o poate acoperi. Astfel, apelăm la sprijinul dumneavoastră, pentru a acoperi o parte din cheltuielile necesare călătoriei.

La conferința ISDC vom expune materiale promoționale cu sigla firmei. Vrem să aducem în mijlocul elitelor americane din domeniul industriei spațiale imaginea tinerei generații din România, dornică de a cunoaște și a descoperi constant. Eventuala colaborare se va realiza cu ajutorul Asociației de Părinți din cadrul Colegiului Național Sfântul Sava. Fiți alături de echipa Paragon în realizarea unui vis!”, este mesajul echipei pentru toți cei care vor să se solidarizeze cu munca și cu visul lor.

„Am realizat designul unei nave cu o arhitectură impresionantă ce permite găzduirea a 10.000 de locuitori”

Liceenele au adus originalitate la concursului organizat de National Space Society, prin ideile inovatoare expuse într-o lucrare elaborată pe parcursul unui an întreg, rezultatul muncii de echipă, al orelor de documentare și studiu, al ședințelor de dezbateri și al îndrumărilor profesorului coordonator.

Tematica concursului – „așezări spațiale” – le-a inspirat să abordeze provocări de interes covârșitor ale timpurilor actuale: utilizarea eficientă a resurselor naturale, reciclarea materialelor, soluții de autosusținere a comunității, producerea alimentelor cu ajutorul tehnologiilor avansate, elaborarea unui sistem educațional ce pune accent pe dezvoltarea fiecărui individ, structurarea inteligentă a bugetului comunității.

„Proiectarea în viitor a ideilor celor mai creative minți implicate în concurs poate sta la baza rezolvării celor mai arzătoare probleme cu care se confruntă omenirea. Am ales numele așezării noastre umane Paragon, pentru propriul sens, pentru a avea o «extrem de mare cantitate de caracteristici deosebit de bune». Având rădăcini în italiană și greaca veche, cuvântul „paragon” derivă din termenul «paragone», care înseamnă touchstone. Touchstone este o piatră care ar arăta calitatea aurului sau a argintului, dacă este pură sau nu. Astăzi, Paragon are și semnificația unui model sau etalon de excelență și asta ne dorim să fie acest loc – un model de excelență al unui oraș spațial.

Proiectul nostru este o lucrare amplă de cincizeci de pagini, ce îmbină cunoștințe în domenii vaste, precum fizică, biologie, chimie, design grafic, psihologie. Aceasta dovedește implicarea noastră, pasiunea pentru știință, creativitatea și spiritul tinerei generații de a ne autodepăși.

Lucrarea presupune proiectarea unei așezări spațiale, acordând atenție aspectelor tehnice, sociale, administrative și legislative, economice și metodelor ingenioase de procurare și reciclare a materiilor necesare susținerii vieții. Am integrat în lucrarea noastră idei utile pentru realizarea unui spațiu stabil și complet autonom, în care comunitatea poate prospera și evolua.

Aceste concepte sunt inspirate și orientate către rezolvarea problemelor cu care societatea noastră se confruntă în prezent: reciclarea și utilizarea eficientă a resurselor naturale, producerea alimentelor cu ajutorul tehnologiei avansate, elaborarea unui sistem educațional ce pune accent pe dezvoltarea fiecărui individ, structurarea inteligentă și eficientă a bugetului. În acest scop, am realizat designul unei nave cu o arhitectură impresionantă ce permite găzduirea a 10.000 de locuitori”, a mărturisit Anastasia Coman, una dintre cele patru eleve din cadrul proiectului Paragon, pentru Gândul.

Gerard K. O’Neill Space Settlement Contest, adresat elevilor din întreaga lume, organizat anual din 1994

Tinerele au reușit performanța de a pune proiectul lor pe locul IV, în competiție cu alte 4.900 de proiecte susținute de peste 26.000 de tineri din 25 de țări.

„Câștigarea acestei Mențiuni de Onoare este o confirmare a performanței, iar invitația de a participa la Interntional Space Development Conference (ISDC), alături de tineri animați de pasiuni comune, dar și în fața unor experți din industria spațială, reprezintă nu doar o oportunitate de a ne prezenta ideile și de a promova inovația, dar și ocazia de a prezenta numele României într-un mod cât se poate de pozitiv”, a mai spus Anastasia Coman.

Cei care vor să le ajute pe cele patru eleve, o pot face, folosind datele:

ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI DIN “COLEGIUL NAȚIONAL SFÂNTUL SAVA – BUCUREȘTI”: Cont IBAN RO75 RNCB 0304 1657 5638 0001, deschis la Banca Comercială Română S.A.  

Important de precizat: Orice tranzacție trebuie să aibă mențiunea ”Proiect Paragon – Coman Anastasia-loana” 


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și