Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de închisoare în cazul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009. Cum a motivat ICCJ

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de închisoare în cazul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009. Cum a motivat ICCJ
Publicat: 11/07/2023, 20:00
Actualizat: 12/07/2023, 03:31

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă de închisoare în cazul finanțării ilegale a campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009, a hotărât definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție. Motivul? Faptele s-au prescris. Fiica cea mare și politicianul cel mai fidel al precedentului președinte al României au fost inițial condamnate la închisoare de Curtea de Apel București: 5 ani Ioana Băsescu și 8 ani Elena Udrea. Judecarea apelului la ICCJ a fost amânat succesiv. În total, procesul s-a derulat pe ani de zile. Una dintre scuzele lipsei de celeritate a magistraților a fost mobilitatea extremă a Elenei Udrea, care a fugit când în Costa Rica, când spre Grecia. Acest timp câștigat a oferit oxigen inculpaților și scuze judecătorilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, marţi, încetarea procesului penal pentru Elena Udrea, ca urmare a prescrierii faptelor, în dosarul în care fostul ministru primise la instanţa de fond o condamnare de 8 ani închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Magistraţii ICCJ au pus în aplicare deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor, fiind anulată astfel condamnarea de 8 ani aplicată de Curtea de Apel Bucureşti, în martie 2021.

În acelaşi dosar, instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal şi în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, fiindu-i anulată o pedeapsă de 5 ani închisoare primită la Curtea de Apel Bucureşti pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.

Tot lotul a scăpat de închisoare

De asemenea, au fost anulate toate condamnările primite de ceilalţi inculpaţi din dosar: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care avea o pedeapsă de 6 ani în primă instanţă pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat în primă instanţă la 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

”Încetează procesul penal faţă de inculpatul Tarhon Victor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

(…) încetează procesul penal faţă de inculpata Udrea Elena Gabriela, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de instigare la luare de mită (…) și a cinci infracțiuni de spălare a banilor (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

(…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Nastasia Gheorghe, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

(…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Wagner Ioan Silviu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

(…) încetează procesul penal faţă de inculpata Băsescu Ioana, sub aspectul săvârşirii unei infracțiuni de instigare la delapidare (…) și a două infracțiuni de spălare a banilor (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, potrivit deciziei definitive a judecătorilor ICCJ.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,9 milioane de lei de la Elena Udrea. În plus, Ioana Băsescu şi Ioan Silviu Wagner trebuie să plătească suma de 119.000 de lei către partea civilă Oil Terminal SA.

”Menține dispoziția de obligare în solidar a inculpaților Wagner Ioan Silviu și Băsescu Ioana la plata sumei de 119.000 lei, către partea civilă SC Oil Terminal SA.

Menține dispoziția de confiscare specială de la inculpata Udrea Elena Gabriela a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei.

Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţele nr. 121/P/2015 din 16 martie 2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum acestea au fost menţinute prin sentinţa penală nr. 45 din 2 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017, cu privire la bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana. (…)

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, în măsura în care nu sunt contrare prezentei”, se mai arată în decizia instanței supreme.

Decizia instanţei este definitivă.

Dan Andronic salută Justiția pe Facebook

În urma hotărârii definitive a ICCJ, Dan Andronic a rămas cu decizia de achitare dispusă de Curtea de Apel București, în 2 martie 2021, pentru acuzația de mărturie mincinoasă.

La scurt timp după anunțarea deciziei definitive, Dan Andronic a scris pe Facebook că a fost achitat.

Elena Udrea a primit decizia închiderii definitive a dosarului la Penitenciarul Târgșor

În prezent, Elena Udrea se află închisă la Penitenciarul Târgşor, unde execută o condamnare de şase ani primită în dosarul „Gala Bute”.

Conform DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!