Relația României cu SUA este una veche, însă schimbarea cercurilor de putere de la Washington este un aspect de care țara noastră trebuie să țină cont, a declarat miercuri ministrul de Externe, Emil Hurezeanu.
Evenimentele care se succed pe scena politică internațională, cu accent pe negocierile dintre SUA și Rusia pentru încetarea focului la Marea Neagră, pun România în situația celui care trebuie să-și reconsidere atitudinea în fața unei noi provocări.
„Știm că a intervenit o discuție sau o concluzie în urma unor discuții ]n Arabia Saudită privind un armistițiu cu încetarea focului la Marea Neagră. Însă, condițiile Rusiei nu au fost acceptate și anume limitarea schimburilor economice împotriva Federației Rusiei odată cu acest armistițiu” , a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu.
Marea Neagră rămâne în continuare o miză strategică foarte importantă pentru aliații NATO.
„Flancul estic al Europei este un aliniament de importanță strategică atât pentru Alianța Nord-Atlantică, cât și pentru SUA. Bineînțeles și pentru aliații est- europeni ai SUA din NATO”, a mai spus Hurezeanu.
Noua administrație de la Washington l-a determinat pe premierul Marcel Ciolacu să caute diverse căi de continuare a dialogului diplomatic dintre SUA și România. Una dintre metode a fost chiar aspru criticată.
„Există mai multe viziuni ale administrației Trump. Ele sunt în curs de definitivare. MAGA este una dintre ele. România este un aliat loial, vechi, stabil al SUA și trebuie să țină cont de noile orientări ale administrației SUA ale cercurilor de putere de la Washington”, a mai spus ministrul de Externe.
CITEȘTE ȘI: