VIDEO | Cîțu, despre acuzația că Ciucă a plagiat: Premierul va trebui să clarifice în faţa românilor situaţia cu teza de doctorat. În acest moment, nu este o vulnerabilitate pentru PNL

Publicat: 18/01/2022, 21:50
Actualizat: 18/01/2022, 23:29

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, la Digi24, că premierul Nicolae Ciucă trebuie să clarifice în fața opiniei publice acuzațiile de plagiat care îi sunt aduse în urma investigației făcute de jurnalista Emilia Șercan. Cîțu nu consideră că în acest moment situația premierului reprezintă o vulnerabilitate.

„Aici, vă daţi seama, este domnul premier. Va trebui să clarifice – şi cu siguranţă va face acest lucru – în faţa românilor situaţia cu teza de doctorat”.

Cîţu afirmă că în acest moment acuzațiile de plagiat ce îl vizează pe prim-ministrul Nicolae Ciucă nu reprezintă o vulnerabilitate pentru PNL

”Nu, în acest moment. Sigur,  premierul Ciucă va veni şi va explica, este de datoria domniei sale să explice. În acest moment nu este o vulnerabilitate”.

Preşedintele PNL consideră că trebuie clarificată rapid situaţia ”ca să nu devină o vulnerabilitate”.

Întrebat, de asemenea, ce relaţie are cu premierul, liderul PNL a afirmat: ”E o relaţie cinstită, onestă. Sunt lucruri pe care trebuie să le discutăm. Discuţia aseară a fost foarte bună. O discuţie lungă, nu tot timpul în cei mai prietenoşi termeni”.

Emilia Șercan: „Teza de doctorat a premierului este plagiată”

Jurnalista Emilia Șercan susține că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar cuprinde părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat.

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată.

Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă

Reacția premierului Nicolae Ciucă în fața acuzațiilor de plagiat

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marți, o precizare de presă, după ce jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat că ar fi plagiat 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sale de doctorat.

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare”, a anunțat premierul Ciucă.

UnAp a demarat verificările tezei de doctorat a lui Ciucă

Universitatea Națională de Apărare „Carol I”(UnAp) a anunțat, marți, că a inițiat demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate și de etică universitară în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Cererea a fost făcută chiar de către prim-ministru, după ce jurnalista de investigații Emilia Șercan l-a acuzat de plagiat.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase