„Cură de slăbire pentru că ăsta mic e mare”. EROAREA alimentară pe care o fac părinții copiilor, explicată de medicul nutriționist Mihaela Bilic

„Cură de slăbire pentru că ăsta mic e mare”. EROAREA alimentară pe care o fac părinții copiilor, explicată de medicul nutriționist Mihaela Bilic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic
Publicat: 25/01/2024, 17:01
Actualizat: 25/01/2024, 17:06

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că mâncarea are rolul de a face omul mai puternic, nu de a-l fragiliza, astfel că deciziile unor părinți de a elimina anumite alimente din dieta copiilor, doar pentru că ascultă recomandările altor persoane, sunt greșite. Potrivit acesteia, copiii nu trebuie să țină niciodată dietă.

„Ce este interesant la persoanele care încep să facă recomandări pentru alimentația copiilor este că ei se folosesc de fragilitatea și sensibilitatea părinților și a mamelor care întotdeauna caută, din punct de vedere alimentar, o rețetă ideală pentru copiii lor, și lucrul ăsta trebuie temperat. Adică avem impresia că viitorul, sănătatea, norocul lui în viață, depind de cele le punem în farfurie și plecăm de la acel lucru care, din punct de vedere psihologic, e periculos: dorința de mai bine.

De exemplu, spui: «Am observat că acum sunt multe persoane care au intoleranță la gluten. Nu ar fi mai bine pentru copilul meu să previn chestiunea asta și să nu-i dau gluten deloc ca el să nu fie intolerant?». Atunci faci foarte mult rău pentru că părinții trebuie să înțeleagă că noi ne naștem, în principiu, sănătoși și integri, din punct de vedere construcție, însă ne construim prin ce mâncăm și toate interacțiunile cu mâncarea ne fac mai puternici, nu ne fragilizează.

Un copil care este ferit de toate lucrurile potențial dăunătoare din alimentația lui, mai târziu va fi mult mai sensibil. Îi fragilizăm, având un astfel de comportament foarte protector. Din punct de vedere alimentar, încercând să extindem și la copii sfaturile alimentare pentru adulți este o mare greșeală. Trebuie să înțelegem că pentru copii recomandările sunt diferite decât pentru adulți. În niciun caz, copiii nu trebuie puși la cură de slăbire, sub nicio formă”, a spus medicul.

Copiii nu au voie să mănânce dietetic. Rolul familiei este foarte important

„(…) Nu trebuie copilul să fie supus unui tip de comportament și de alimentație care să-l facă să se simtă exclus. În acea familie, vor, nu vor, toți trebuie să facă curățenie în alimentație și să intre la o așa-zisă cură de slăbire care să fie numită în familia respectivă «mod de alimentație, că așa mâncăm noi în familie» și nu «cură de slăbire pentru că ăsta mic e mare». Deci nu se face cură de slăbire la copii și nici nu mergem cu el la nutriționist ca să-l pună la cură de slăbire. Copilul, la nutriționist, intră 10 minute cu toată familia. Doctorul îl vede, își dă seama cam care este situația, apoi copilul iese din cabinet și rămâne familia care trebuie supusă unui program de reeducare alimentară.

Familia îi schimbă stilul de viață și familia mănâncă exact ca și el. O alimentație dietetică la un copil nu face decât rău. Copiii nu au voie să mănânce dietetic, ci dimpotrivă, ei trebuie să mănânce mai gras decât normal. Adică mai mult de 30-35% din alimentația unui copil trebuie să fie reprezentată de grăsime. Grăsimea e esențială pentru creșterea lui, rezistența oaselor, dezvoltarea sistemului nervos care este doar pe bază de grăsime. Ulterior, la pubertate, are nevoie de grăsime pentru hormoni. Deci o alimentație dietetică la un copil este un lucru greșit”, a spus Mihaela Bilic la Pro TV.

Sursă foto: captură video GÂNDUL

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete