„Cură de slăbire pentru că ăsta mic e mare”. EROAREA alimentară pe care o fac părinții copiilor, explicată de medicul nutriționist Mihaela Bilic

„Cură de slăbire pentru că ăsta mic e mare”. EROAREA alimentară pe care o fac părinții copiilor, explicată de medicul nutriționist Mihaela Bilic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic
Publicat: 25/01/2024, 17:01
Actualizat: 25/01/2024, 17:06

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că mâncarea are rolul de a face omul mai puternic, nu de a-l fragiliza, astfel că deciziile unor părinți de a elimina anumite alimente din dieta copiilor, doar pentru că ascultă recomandările altor persoane, sunt greșite. Potrivit acesteia, copiii nu trebuie să țină niciodată dietă.

„Ce este interesant la persoanele care încep să facă recomandări pentru alimentația copiilor este că ei se folosesc de fragilitatea și sensibilitatea părinților și a mamelor care întotdeauna caută, din punct de vedere alimentar, o rețetă ideală pentru copiii lor, și lucrul ăsta trebuie temperat. Adică avem impresia că viitorul, sănătatea, norocul lui în viață, depind de cele le punem în farfurie și plecăm de la acel lucru care, din punct de vedere psihologic, e periculos: dorința de mai bine.

De exemplu, spui: «Am observat că acum sunt multe persoane care au intoleranță la gluten. Nu ar fi mai bine pentru copilul meu să previn chestiunea asta și să nu-i dau gluten deloc ca el să nu fie intolerant?». Atunci faci foarte mult rău pentru că părinții trebuie să înțeleagă că noi ne naștem, în principiu, sănătoși și integri, din punct de vedere construcție, însă ne construim prin ce mâncăm și toate interacțiunile cu mâncarea ne fac mai puternici, nu ne fragilizează.

Un copil care este ferit de toate lucrurile potențial dăunătoare din alimentația lui, mai târziu va fi mult mai sensibil. Îi fragilizăm, având un astfel de comportament foarte protector. Din punct de vedere alimentar, încercând să extindem și la copii sfaturile alimentare pentru adulți este o mare greșeală. Trebuie să înțelegem că pentru copii recomandările sunt diferite decât pentru adulți. În niciun caz, copiii nu trebuie puși la cură de slăbire, sub nicio formă”, a spus medicul.

Copiii nu au voie să mănânce dietetic. Rolul familiei este foarte important

„(…) Nu trebuie copilul să fie supus unui tip de comportament și de alimentație care să-l facă să se simtă exclus. În acea familie, vor, nu vor, toți trebuie să facă curățenie în alimentație și să intre la o așa-zisă cură de slăbire care să fie numită în familia respectivă «mod de alimentație, că așa mâncăm noi în familie» și nu «cură de slăbire pentru că ăsta mic e mare». Deci nu se face cură de slăbire la copii și nici nu mergem cu el la nutriționist ca să-l pună la cură de slăbire. Copilul, la nutriționist, intră 10 minute cu toată familia. Doctorul îl vede, își dă seama cam care este situația, apoi copilul iese din cabinet și rămâne familia care trebuie supusă unui program de reeducare alimentară.

Familia îi schimbă stilul de viață și familia mănâncă exact ca și el. O alimentație dietetică la un copil nu face decât rău. Copiii nu au voie să mănânce dietetic, ci dimpotrivă, ei trebuie să mănânce mai gras decât normal. Adică mai mult de 30-35% din alimentația unui copil trebuie să fie reprezentată de grăsime. Grăsimea e esențială pentru creșterea lui, rezistența oaselor, dezvoltarea sistemului nervos care este doar pe bază de grăsime. Ulterior, la pubertate, are nevoie de grăsime pentru hormoni. Deci o alimentație dietetică la un copil este un lucru greșit”, a spus Mihaela Bilic la Pro TV.

Sursă foto: captură video GÂNDUL

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU