Eugen Tomac cere demisia președintelui CNCD: „Nu mai poate deţine, nici măcar o zi, o funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român”

Eugen Tomac cere demisia președintelui CNCD: „Nu mai poate deţine, nici măcar o zi, o funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 01/08/2022, 16:28

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, cere demisia președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, după ce acesta din urmă a declarat că nu se poate pronunța pe marginea declarațiilor făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad.

Șeful CNCD a declarat că politica externă nu intră în atribuțiile instituției pe care o conduce.

În acest context, Eugen Tomac spune că Csaba Asztalos nu mai poate ocupa această funcție și îi cere demisia.

„Acest domn s-a descalificat şi nu mai poate deţine, nici măcar o zi, o funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român. PMP îi cere demisia astăzi. Este inadmisibil să fii apărătorul unor valori şi să te prevalezi de nişte lucruri inventate pentru a nu te pronunţa pe nişte chestiuni foarte clare. Asemenea abordare este inadmisibilă de la un om care este obligat, prin fişa postului, să apere valori precum democraţia, libertatea şi drepturile omului. Consider că are obligaţia morală ca, în cel mai scurt timp, să îşi prezinte demisia”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, potrivit unui comunicat de presă remis GÂNDUL.

Eugen Tomac cere convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului

De asemenea, ca urmare a declarațiilor lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, Eugen Tomac cere și convocarea, în luna august, a unei ședințe extraordinare a Parlamentului României, pe modelul Parlamentului European.

„Aşa cum Parlamentul European a condamnat, săptămâna trecută, declaraţiile lui Viktor Orban, cer si Parlamentului României să convoace o şedinţă extraordinară, în această lună, şi să condamne, în termenii cei mai duri, acest derapaj antidemocratic cu iz nazist. Este inacceptabil aşa ceva. Mă aşteptam la o abordare mult mai matură din partea coaliţiei şi cerem, în continuare, prim-ministrului Nicolae Ciucă şi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să se delimiteze de UDMR, care nici la aceasta oră nu s-a disociat de discursul nazist a lui Viktor Orban”, a mai spus Tomac.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a dezlănțuit împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene, într-un discurs susținut la Băile Tușnad, unde a participat la o școală de vară. Afirmațiile lui Orban au atras imediat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a afirmat Orban, adăugând că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

Afirmațiile de acest gen ale lui Viktor Orban nu sunt noi, dar de data aceasta au fost formulate în termeni duri, de extremă dreapta, scriu jurnaliștii britanici.

Viktor Orban a mai susținut că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.